Hlavní obsah

FN Brno motivuje k dárcovství krve, vyhlásila soutěž O pohár akademické krve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Fakultní nemocnice Brno chce získat víc dárců krve mezi vysokoškolskými studenty. Vyhlásila soutěž O pohár akademické krve. Měli by se do ní zapojit studenti Masarykovy univerzity a Mendlovy univerzity v Brně. Jeden vylosovaný z každé z nich vyhraje zájezd.

Článek

Akce je vyhlášena na jeden semestr. Cílem je získat 300 nových dárců krve, uvedli zástupci nemocnice.

Soutěž potrvá od února do konce března. Studenti obou škol, kteří se do ní zapojí, absolvují běžný odběr, pouze se navíc prokáží ISIC kartou nebo jiným studentským dokladem a vyplní registrační kartu. Nemocnice je pak do soutěže zařadí. Vyhraje škola s vyšším relativním zastoupením dárců. Odměnou pro studenty bude výlet do Barcelony, kde jeden z vylosovaných z každé univerzity navštíví továrnu na zpracování krevní plazmy.

Nemocnice chce akcí jednak rozšířit svůj dárcovský registr, jednak ho omladit. Věk tradičních dárců krve roste a nemocnici hrozí, že v budoucnu bude mít lidí ochotných zdarma darovat krev nedostatek. Spotřeba transfuzních přípravků přitom podle lékařů roste. Například spotřeba červených krvinek stoupla v nemocnici za posledních pět let o 12 procent, spotřeba krevní plazmy o desetinu a spotřeba krevních destiček o 80 procent.

Fakultní nemocnice Brno je největší na jižní Moravě. Její transfuzní stanice zajišťuje krev a krevní přípravky pro dalších 12 nemocnic na jihu Moravy, ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám