Hlavní obsah

Polovina VŠ bude mít nového rektora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident ve čtvrtek jmenoval 13 rektorů VŠ. Od února tak polovina veřejných vysokých škol bude mít nového či staronového šéfa. Mnoho z rektorů totiž svou školu vede už nyní a od příštího měsíce jim pouze začne druhé funkční období.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus při slavnostním přípitku s nově jmenovanými rektory.

Článek

Mezi nově jmenovanými nechyběli třeba šéfové dvou nejstarších českých vysokých škol, Univerzity Karlovy a olomoucké Univerzity Palackého. Na slavnostní ceremoniál na Pražský hrad však přijeli i rektoři z Brna, Pardubic, Ostravy a Liberce.

Co se týká pražských škol, prezident Václav Klaus oficiálně jmenoval do funkce rektory Karlovy univerzity, Vysoké školy ekonomické, Akademie výtvarných umění, České zemědělské univerzity a Českého vysokého učení technického. Nechyběli ani nejvyšší představitelé technických vysokých škol z Ostravy, Liberce a Brna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově jmenovaní rektoři českých vysokých škol.

Z jihomoravské metropole přijeli na dnešní ceremoniál také rektoři Mendelovy univerzity, Veterinární a farmaceutické univerzity a také Janáčkovy akademie múzických umění. Pardubickou univerzitu pak reprezentoval Miroslav Ludwig, který tuto školu povede už potřetí.

Klesající státní podpora

Noví rektoři se budou muset poprat s klesající státní podporou do vysokého školství. Jejich hlasy budou důležité také při chystané reformě vysokých škol, podle které by se měly školy rozdělit na výzkumné, vzdělávací a prakticky orientované. Nově by měly také vysoké školy více spolupracovat se soukromou sférou, a to jak při přípravě budoucích zaměstnanců, tak i v oblasti výzkumu a vývoje.

Volební období rektora trvá čtyři roky. Co se týká řízení vysokých škol, vzdělávací instituce v Česku mají v tomto ohledu velkou autonomii. Společné požadavky na financování a další oblasti pak šéfové vysokých škol formulují prostřednictvím České konference rektorů. Té v současnosti předsedá rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala. Loni se jim například podařilo pro vysoké školy vyjednat miliardu korun navíc. I tak jim prý ale bude chybět 1,2 miliardy.

V Česku v současnosti funguje 26 veřejných a 45 soukromých vysokých škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám