Hlavní obsah

Nová nadace pomůže jihočeským talentům při vzdělávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Nový Nadační fond Jihočeské naděje pomůže při vzdělávání talentovaným dětem se špatným sociálním zázemím. "Od února do konce školního roku podpoří 100 až 200 žáků a studentů s výborným prospěchem nebo dětí s uměleckým či sportovním nadáním," řekl zakladatel fondu a náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba (ODS). Fond by letos chtěl rozdělit desítky tisíc korun.

Článek

"Myslíme si, že velmi důležitá je třeba skupina  dětí v dětských domovech, pro které může být komplikovaný už přechod ze základního na střední školství, kdy všechny věci musejí být hrazeny z rozpočtu dětského domova," přiblížil Kuba.

Domovy často nemají peníze, aby pomohly dětem rozvíjet talent, snadné pro jejich svěřence není ani dosažení vysokoškolského vzdělání. Fond usnadní dětem vstup do praktického života i tím, že jim zaplatí například kurzy autoškoly.

Nejen pro děti z domovů

Pomoc se ale nezaměří jen na děti vyrůstající v ústavní péči. Žákům a studentům, jejichž rodiče jim nemůžou vzdělání zaplatit, podá fond pomocnou ruku v pěti oblastech. Nabídne vysokoškolské stipendium, podporu středoškolákům cestujícím daleko do školy, kurzy pro dyslektiky, umělecký a sportovní grant.

Soukromou snahu náměstka hejtmana vítá také krajská opozice. "Myslíme si, že o sociální oblast by se měl prvoplánově postarat především stát, ale to se nedaří. A jedním z řešení jsou vedle charity nadační fondy. Nevidím v tom žádný předvolební tah," řekl předseda jihočeské KSČM, krajský zastupitel a poslanec Petr Braný. Dodal, že sám před časem inicioval podporu pro několik nadaných studentů.

Nejen nouze, ale i úspěchy

U všech programů nadace Jihočeské naděje je podmínkou bydliště v Jihočeském kraji, špatná sociální situace, u některých navíc výborný prospěch či výrazný talent a úspěchy. "Nechceme podporovat studenty, kteří studují třetí nebo čtvrtou vysokou školu, a žádnou se jim pořádně nedaří dokončit. Chceme podporovat lidi, kteří se skutečně svému vzdělání věnují, vědí, co chtějí dělat, a mají nějaké problémy," uvedl náměstek.

Finanční zázemí hledá fond u jednotlivců i podnikatelů a oslovuje také firmy. "Za dobu své učitelské praxe jsem měl možnost sledovat mladé lidi, kteří byli velkými talenty, ale neměli možnost talent rozvinout. Nebo naopak ty, kteří s pomocí sponzorů dosáhli velkých úspěchů," uvedl bývalý jihočeský hejtman a prorektor Jihočeské univerzity Jan Zahradník (ODS), který je členem správní rady fondu.

Do budoucna by nadační fond chtěl nabídku rozšířit i o stipendia na zahraničních školách pro velmi nadané studenty a půjčky na studium na vysoké škole ve spolupráci s bankami. Pokud by se pak navíc studenti vrátili pracovat do jižních Čech, fond by za ně uhradil například až tři čtvrtiny půjčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám