Hlavní obsah

Základ systému Galileo vybudují firmy z Německa, Francie a Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Vybudování evropského navigačního systému Galileo zajistí firmy z Itálie, Německa a Francie. Rozhodla o tom dnes ve výběrovém řízení Evropská komise. Výstavbu prvních 14 satelitů zajistí německá OHB System AG, francouzská Arianespace zajistí jejich vynesení do vesmíru a italská ThalesAleniaSpace poskytne potřebnou systémovou podporu pro celý systém. Evropská unie chce Galileo spustit v roce 2014.

Článek

Největší hodnotu má kontrakt na výstavbu satelitů, který dosahuje 566 miliónů eur (téměř 15 miliard korun). OHB System AG jich zatím dodá 14, ale celkově by jich mohlo být až 32. O jejich další výstavbě se bude rozhodovat mezi německou firmou a rakouskou EADS-Astrium GmBH, v prvním kole (14 satelitů) přitom uspěla právě německá společnost.

Kontrakt s francouzskou Arianespace by měl unii přijít na celkem 397 milónů eur (více než deset miliard korun). Satelity by měly na oběžnou dráhu Země vynést ruské rakety Sojuz. První jejich start je naplánován na říjen 2012.

Nejmenší ze tří dnes udělených kontraktů získala italská ThalesAleniaSpace, na vybudování systémové podpory pro rozjezd navigačního systému dostane 85 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun). Evropská komise letos ještě rozdělí zbývající tři zakázky, které se budou týkat vybudování infrastruktury pro pozemní mise, infrastruktury pro řídící a kontrolní stanoviště.

Začíná kritická fáze projektu

"S uzavřením těchto a následujících výběrových řízení vstupujeme do kritické fáze projektu Galileo. Nyní se můžeme soustředit na jeho spouštění a přesvědčit tak evropské obyvatele, že vznik vlastního evropského satelitního navigačního systému se skutečně blíží," řekl dnes novinářům eurokomisař pro dopravu Antonio Tajani.

Do celoevropského projektu by se nicméně rádi zapojili i Češi. Dlouhodobě usilují o získání sídla Galilea, rozhodnutí o jeho budoucím umístění ale zatím nepadlo. [celá zpráva]

Úřad pro dohled nad evropským globálním navigačním družicovým systémem (GSA) byl zřízen jako agentura Evropské unie v červenci 2004 a zatím sídlí v Bruselu. Jeho výkonným ředitelem je od července 2005 Pedro Pedreira. Vedle projektu Galileo, který by měl být plně funkční v roce 2013, spravuje i navigační systém Egnos, spuštěný letos v říjnu.

Česko vs. Nizozemsko

Dosud ale není jasné, zda se nové sídlo centrály Galilea rozdělí mezi více zemí nebo zůstane v jedné. Francie a Británie totiž loni navrhly zřízení dvou bezpečnostních středisek kvůli lepší ochraně před teroristy. Na ně by z další země dohlíželo administrativní centrum.

Hlavním soupeřem Česka je Nizozemsko. Zatímco v Česku je už pro sídlo GSA vyčleněna budova, Nizozemci by museli vše postavit takříkajíc na zelené louce. O umístění úřadu se rozhodne nejdříve v letošním roce. Zájem měly ale i některé nové členské státy EU, zejména Slovinsko. Slovinci však začátkem prosince získali sídlo regulační energetické agentury. Podle nedávného vyjádření českého ministra dopravy Gustava Slamečky tak šance Prahy vzrostly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám