Hlavní obsah

Špatné počasí zhatilo přistání raketoplánu Discovery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Americká vesmírná agentura NASA v noci na pátek dvakrát odložila přistání raketoplánu Discovery. Na Floridě panovalo špatné počasí, pršelo a foukal silný vítr. Oba termíny tak byly odřeknuty, další termín je naplánován na pátek 17:54 místního času (23:54 SELČ).

Článek

"Matka příroda dnes měla navrch,“ řekl Rob Navis z NASA, když ohlásil odřeknutí prvního termínu naplánovaného na jednu hodinu ranní našeho času. Nepomohlo ani to, že posádku ráno vzbudila píseň Good Day Sunshine od Beatles.

Discovery má na palubě dostatek zásob do neděle. V případě, že by se počasí na Floridě nezlepšilo, přistála by na Edwardsově letecké základně v Kalifornii.

Během čtvrtka posádku vyplašil poplach, musel se narychlo vyhnout kosmickému smetí.

"Nevíme přesně, co to bylo, ale pohybovalo se to vedle raketoplánu, což vzbuzovalo obavy,“ uvedl mluvčí NASA Pat Ryan. Spekuluje se, že smetí pocházelo buď z mezinárodní stanice ISS, u níž byl raketoplán zakotven, nebo vzniklo během některé z vycházek astronautů.

Raketoplán Discovery se vrací z mise k ISS, na kterou odstartoval 29. srpna. V úterý se odpoutal od orbitální stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám