Hlavní obsah

Zlínské divadlo se rozloučí s něžným lhářem Truffaldinem

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S oblíbenou zamotanou komedií Carla Goldoniho Sluha dvou pánů v režii Jakuba Nvoty se rozloučí Městské divadlo Zlín. Derniéra se uskuteční v pondělí 5. listopadu od 19 hodin ve Velkém sále.

Foto: archiv MDZ

Luděk Randár, Zdeněk Julina a Petra Domžalová v komedii Sluha dvou pánů.

Článek

„Goldoniho něžný lhář Truffaldino mi bude moc chybět. Byl jsem jím tři roky, což není málo, přišla na nás strašná spousta lidí. Za tu dobu se stala řada věcí i v mém osobním životě,“ prozradil představitel titulní role Radovan Král.

Goldoniho nejpopulárnější a nejhranější dílo je vytvořeno ve stylu tzv. komedie dell'arte. Ve hře se vyskytuje řada komediálních typů, které vytvářejí plejády komických situací. Původně byla tato komedie improvizovaná, hraná pouze na námět, což Goldoni pevným textem zrušil, ale prostor pro částečnou improvizaci protagonistů ponechal.

Ve Sluhovi dvou pánů jde hlavně o legraci, čistou radost ze hry – o divadlo, kterému se smáli lidé na tržištích a náměstích, aby ze sebe setřásli starosti. Lidé se bavili bez výpravných dekorací, díky umu herců-komediantů, vtipu dialogů a vůbec plnokrevnosti a zábavnosti tohoto lidového divadla. Pohonným motorem celé taškařice jsou převleky, omyly a vydávání se za někoho jiného, což plodí hromadu nedorozumění, vždy se zaručeným účinkem na diváka.

Ve hře bojují o svou lásku dvě zamilované dvojice - mladý pár Clarice (Petra Domžalová) a Silvio (Zdeněk Lambor) a rafinovanější milenci Beatrice (Hana Briešťanská) a Florindo (Rostislav Marek), dále děj roztáčejí dva komičtí otcové - držgrešle Pantalone (Zdeněk Julina) a mudrlant Doktor (Luděk Randár), vše sleduje „vševědoucí“ hostinský Brighella (Jan Leflík) a ke štěstí přijde nakonec i rázná prostořeká komorná Smeraldina (Romana Julinová). Všem ale vévodí postava hlavní, sluha Truffaldino, Radovan Král. „Tu postavu mám moc rád, protože bere život, jaký je. Dneska jsme strašně zatěžkaní a Truffaldino na všechno nahlíží s lehkostí a s úsměvem,“ řekl oblíbený herec.

Hudbu k inscenaci zkomponoval skladatel David Rotter, který je známý například díky populární pohádce Městského divadla Zlín Opice Žofka. Kostýmy pocházejí z dílny výtvarnice Michaely Hořejší, jež oblékala herce i do lyrikálu Hapky a Horáčka Kudykam.

Sluha dvou pánů měl ve Zlíně premiéru v prosinci 2009. Představení má za sebou padesát tři úspěšných repríz a vidělo ho téměř 27 tisíc diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám