Hlavní obsah

Zemřel P. Stanislav Krátký, biskup a probošt mikulovské kapituly

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

P. Stanislav Krátký zemřel ve věku 88 let. Byl profesorem teologie, vyhledávaný kazatel, za totality biskup skryté části umlčené církve, zakladatel radia Proglas a vzácný člověk. Poslední rozloučení bude přenášet i TV Noe a radio Proglas. Účast potvrdil i biskup Václav Malý a další významné osoby.

Foto: Archiv obce Slup

P. Stanislav Krátký

Článek

Ve svátek patronky země České, svaté Anežky, 13. listopadu zemřel široké veřejnosti známý a dobrosrdečný kněz, tajný biskup a probošt Stanislav Krátký. Poslední rozloučení  s jeho osobou se koná 20. listopadu v 10 hodin dopoledne v kostele sv. Jana v Mikulově.

P. Stanislav Krátký

Narodil se 11. listopadu 1922 v Zábrdovicích. Jeho rodina byla chudá, což mělo nemalý vliv na formování jeho osobnosti.

Vystudoval gymnázium a díky svým vynikajícím výsledkům obdržel stipendium Radovana Nováka, udělované významným českým literárním vědcem Arne Novákem, se kterým se pak stýkal až do jeho smrti v roce 1939. Na studiích byl ovlivněn řadou vynikajících osobností z řad duchovenstva a řeholníků.

Jako bohoslovec studoval v semináři v Brně pouze jeden rok, potom byl totálně nasazen .Studia ale stihl dokončit v řádném termínu. Na kněze byl vysvěcen v roce 1946, kdy se stará jako kaplan o Žarošice, Brno-Řečkovice a Brno-Husovice, kde byl jeho žákem známý astronom Jiří Grygar. V roce 1958 byl odsouzen a strávil dva roky ve vězení ve Valdicích.

Krátký byl vysvěcen na biskupa  27. srpna 1968 Felixem Maria Davídekem ve skryté církvi Koinótés, tak se říká skupině organizované  tajným římskokatolickým biskupem Felixem Davídkem a jeho nejbližšími spolupracovníky.

Tuto skupinu tvořilo 15 biskupů vysvěcených tajně Davídkem a asi 160 kněží vysvěcených touto skupinou biskupů. Skupina byla jednou z mnoha větví tzv. podzemní, skryté, tajné, mlčící, umlčené, ilegální či neoficiální církve, tedy z neoficiálních struktur či aktivit uvnitř katolické církve během komunistického režimu v Československu. Dalšími působišti se staly Kunštát, Hrádek u Znojma, Valtrovice, Dyjákovice, Mutěnice...

V roce 2007 byl oceněn Cenou Jihomoravského kraje za přínos výchově mládeže a osobní statečnost při duchovní službě v období komunismu,kdy byl vězněn a později se staral o přípravu tajných kněží. Organizoval semináře pro duchovní laiky a sám státní souhlas k výkonu kněžské služby neměl několik desetiletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám