Hlavní obsah

Zemřel herec Stanislav Oubram

Novinky, Věra Domášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 77 let zemřel 14. února v odpoledních hodinách herec, režisér a dramatik Stanislav Oubram, dlouholetý člen činohry Městského divadla v Mostě.

Foto: Věra Domášková
Článek

Do mosteckého divadla přišel už v roce 1963. Poté byl, od roku 1980, třináct let respektovaným členem uměleckého souboru pražského divadla ABC, aby se v roce 1993 do Mostu opět vrátil. Už nejen jako herec, ale i režisér a dramatik.

Za více než dvacet let vytvořil v činohře i v Divadle rozmanitostí desítky velkých i menších, vždy však nepřehlédnutelných rolí. Tou poslední, ve které exceloval vedle též vynikající Reginy Razovové, je Hoke Coleburn ve slavné hře Alfreda Uhryho Řidič paní Daisy, kterou mostecké divadlo v režii Jakuba Korčáka uvedlo na scénu v září loňského roku.

Spolupracoval s dalšími scénami v severních Čechách, například s Činoherním studiem v Ústí nad Labem nebo Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, dále pak s divadlem v Plzni nebo Kladně, znovu také s pražským Činoherním klubem. Pro divadlo upravil například slavnou literární předlohu Kapitán Fracasse, jako režisér realizoval též čtená literární pásma nebo večery s poezií. Výraznou položku v jeho tvorbě tvořila práce pro rozhlas. Ve Spolku divadelních ochotníků ve Slaném působil jako režisér.

„Za vedení Městského divadla v Mostě vyjadřujeme hlubokou soustrast rodině, kolegům a všem, kdo měli štěstí žít, tvořit a sdílet společné chvíle spolu se zesnulým Stanislavem Oubramem. Čest jeho památce!" vyjádřili soustrast PhDr. Václav Hofmann, jednatel divadla, a MgA. Jiří Rumpík, umělecký šéf činohry.

Rozloučení se Stanislavem Oubramem proběhne 26. února v 15:00 ve Strašnickém krematoriu ve Velké obřadní síni v Praze.

Ve foyer Městského divadla v Mostě je umístěna vzpomínková fotografie, kam lidé nosí květiny a tuto možnost mají všichni i nadále. Před budovou divadla je prostor pro zapálení svíčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám