Hlavní obsah

Žatecká Křížova vila praskala ve švech při besedě s mužem, který přežil holocaust

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na besedu s českým historikem Tomanem Brodem přišlo ve čtvrtek 28. února v podvečer do Křížovy vily v Žatci přes sto návštěvníků. Občanská iniciativa Žatec proti neonacistům tak zaznamenala velký úspěch na počátku své přednáškové činnosti.

Foto: Miroslav Černý

Účastníci besedy a ředitelka žateckého muzea. zleva: Mrg. Miluše Botková, Radek Holodňák, dr. Toman Brod, PhDr. Radmila Holodňáková

Článek

Už víc než půlhodinu před začátkem besedy se do Křížovy vily začali scházet první návštěvníci besedy. Původně připravených 70 míst nakonec nestačilo na počet návštěvníků, kteří se vydali poslechnout si vyprávění o mládí doktora Broda během druhé světové války. Nakonec se do přednáškového sálu vměstnalo přibližně o polovinu návštěvníků víc, než byl původní počet připravených míst. Někteří přednášku a následnou besedu sledovali z chodby otevřenými dveřmi. Až takový byl zájem veřejnosti.

Toman Brod, ačkoliv mu letos bylo 84 let, vyprávěl svůj životní osud z doby před 70 lety zcela uceleně a bez delšího přemlouvání paměti. Snažil se ho podat barvitě, ale ne přímo melodramaticky, tak aby zapůsobil na posluchače. Vyprávěl ho prostě tak, jak se stal. Prošel Terezínem, Osvětimí a Gross-Rosenem. Zůstal jediným přeživším ze své rodiny. Otec zemřel již před válkou, matka v Osvětimi, jeho bratr nejspíše při pochodu smrti na počátku roku 1945.

Po úvodním slovu následovaly otázky lidí z publika. Sám již před besedou předpokládal otázky, které se budou ptát na děj okolo konce války, co sám cítil, co dělal, jak se dostal domů, co tam na něj čekalo. A jak čekal, tak se stalo. Po vyslechnutí některých otázek dokonce vtipkoval, že se bude muset uspořádat další beseda. Několikrát přitom odkazoval na svou knihu Ještě, že člověk neví, co ho čeká. Dokonce si sebou přivezl pár výtisků, které byly nabízeny k prodeji.

Po skončení přednášky ještě téměř půl hodiny ochotně diskutoval, podepisoval knihu a předával dál své zkušenosti a zážitky. Toman Brod je velmi inspirativní člověk a z jeho osudu se má co učit ještě současná generace.

Besedu uspořádal ve spolupráci s Regionálním muzeem K. A. Polánka v Žatci petiční výbor Žatec proti neonacistům, který tak pokračuje avizovanou přednáškovou činností po úspěšné petiční akci stejného názvu, která probíhala loni v říjnu. Večerem provázely mluvčí petičního výboru Žatec proti neonacistům Radek Holodňák a učitelka zdejšího gymnázia Mgr. Miluše Botková. Na místě byl pořízen Českou pirátskou stranou videozáznam, který bude bezplatně sdílen na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám