Hlavní obsah

Zastal se ho Ústavní soud. Nyní se učitel Otakar Novotný domáhá svého místa exekučně

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Nalžovice čelí exekučnímu řízení. Nejde však o neuhrazený závazek či nedoplatek na daních. Pomocí exekutora se pracovního místa domáhá bývalý ředitel zdejší školy Otakar Novotný. Před pěti lety dostal výpověď. Vyhrál všechny soudy, prokázal svou nevinnu a chce zpět před tabuli.

Foto: archiv Otakara Novotného

Mgr. Otakar Novotný, bývalý ředitel a pedagog ZŠ a MŠ Chlum

Článek

Otakar Novotný byl ředitelem ZŠ a MŠ Chlum, jejímž zřizovatelem je obec Nalžovice, mnoho let. Před pěti lety však neobhájil svoje místo v konkurzním řízení. Podle platné legislativy měl právo na škole pokračovat jako učitel. O prázdninách však dostal nečekaně výpověď. Údajně mlátil žáky a rodiče proti němu sepsali petici. 

Do školy už nemohl. Místo aby odučil alespoň dva měsíce v rámci výpovědní doby, dostal písemný zákaz vstupu do budovy a dva platy bez výkonu svého povolání. Výpověď považoval za protiprávní a se školou se začal soudit. Soudy se případem zabývaly pět let, v dubnu 2016 se Novotného zastal Ústavní soud a věc vrátil nižším soudům.

„V květnu 2017 bylo Krajským soudem v Praze pravomocně rozhodnuto, že výpověď je neplatná. Rozsudek je vykonatelný a škola má možnost pouze podat dovolání, které ale nemá odkladný účinek,” sdělila k případu Novotného advokátka Kateřina Koberová. Učitel zeměpisu a tělocviku má tak právo se do školy vrátit a dál učit. 

Jenže ani pravomocné a vymahatelné rozsudky mu k návratu do školy nepomohly. Vedení školy ani obce s ním nekomunikuje, a tak se po konzultaci se svojí právničkou rozhodl domáhat se pracovního místa za pomoci exekutora. Zároveň soudní cestou požaduje také ušlé mzdy za celou dobu, kdy měl právo učit. 

„V současné době podala škola proti exekuci opravný prostředek. Za předpokladu, že exekuce bude dále probíhat, tak v případě neplnění ze strany školy přicházejí jako donucovací prostředky pokuty,” řekla k aktuálnímu stavu neobvyklého postupu advokátka bývalého ředitele Kateřina Koberová.

Na počátku celého příběhu byl záměr Otakara Novotného ukončit pracovní poměr s učitelkou Janou Pšeničkovou mladší, dcerou starostky obce. Neměla tehdy potřebnou kvalifikaci, a to Otakar Novotný jako tehdejší ředitel nechtěl tolerovat.

Když se následně měl konat konkurs na ředitelskou pozici na další období, den před jeho konáním se přihlásila také Novotného kolegyně Jaroslava Procházková. Podle Novotného další z těch, které měly problém s kvalifikací. Jakmile se stala ředitelkou, spustila se podle Novotného lavina, jejímž vyvrcholením byla petice a výpověď.

Jak vypadala petice, kterou proti vám sepsali rodiče dětí, jež jste měl údajně šikanovat?

„Podle petice jsem měl ubližovat asi třem dětem, pod což se podepsalo celkem pět rodin, přesně dvanáct lidí. Naopak, když jsem si já obcházel rodiče s peticí ve svůj prospěch, tak těch podpisů bylo několikanásobně více. U soudu se prokázalo, že jsem se na dětech ničeho nedopustil.”

Co je dnes vaším cílem?

„Do školy se chci vrátit. Bude to signál pro veřejnost, že jsem byl osočován neprávem.”

Vedení obce a ředitelka školy odmítly případ komentovat. „Škola se na radu právního zástupce nebude ke kauze vyjadřovat, neboť spor dále probíhá,” sdělila ředitelka školy Jaroslava Procházková.

Reklama

Výběr článků

Načítám