Hlavní obsah

Zámek ve Vizovicích v zajetí tulipánů

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 17. května bude interiéry zámku ve Vizovicích krášlit květinová výzdoba - hlavní roli hraje tulipán. A proč právě tulipán? Tato květina má nejen zajímavý osud, ale jeho motiv se poměrně často objevuje jako dekorace na obrazech a porcelánu vizovického zámku.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Marie Bukuwky

Článek

Květinové slavnosti Zámek v tulipánech se inspirují především už zmíněným tulipánem. Návštěvníci mohou obdivovat kombinace dekorativních předmětů a živých květin v zámeckých interiérech. A protože krása květin je pomíjivá, vyšla správa zámku ve Vizovicích svým návštěvníkům vstříc a zámek bude mimořádně otevřen i v pondělí 13. května.

Historie řezaných květin

Přítomnost řezaných květin sahá až do prehistorického období Země. Pak se květiny začaly častěji objevovat ve starém Řecku, kdy se korunovace králů bez nich nemohla obejít.

Ve středověku se začínají květiny rozšiřovat zejména do umění a stávají se hlavními motivy obrazů a jiných uměleckých děl. V době Viktoriánské Anglie hraje řeč květin stejně důležitou roli jako společenské odívání, dámy jsou ozdobeny nejen květinami, ale používají i kapesníčky navoněné květinovou vůní. Každá květina má svůj příběh, zajímavý je právě ten o tulipánech.

Květinový příběh zámku ve Vizovicích

I zámek ve Vizovicích, stejně jako jiná šlechtická sídla, má svůj „květinový příběh“... Na stole zůstalo ležet rozevřené album vázané v jemné kůži. Mezi mírně vybledlými portréty nelze přehlédnout podobenku půvabné dívky s ostřeji řezanými rysy. Ve vlasech má vpletené květy.  

Narodila se jako prvorozená dcera Filipa Stillfrieda, dědice vizovického panství v první čtvrtině devatenáctého století. O společnost už od dětství neměla Marie nouzi – v zámku ve Vizovicích bydlela také rodina otcova staršího bratra Augusta, ve které vyrůstal i jeho syn a Mariin bratranec Raimund.

Od mládí byl živelný, nespoutaný, a mladé Marii dělal společnost, ve které se rozhodně nenudila. Uměl skvěle vyprávět, s obrovským zápalem se učil fotografovat a malovat, spolu se probírali knihami a mapami, trávili čas nad atlasy, představovali si vzdálené země, jejich barvy i květiny, které Marie milovala… 

Když ji rodiče provdali za Jaromíra Bukuwky, odjel Raimund do světa sám. Jako cíl své fotografické vášně si vybral Severní Ameriku, Čínu a Japonskou říši, kde naučil fotografovat celou jednu generaci japonských fotografů. Domů se vracel málo, ale nikdy nepřijel s prázdnou: pro rodinu měl exotický porcelán, nádoby, obrázky a řezby, pro Marii vzácné květiny - jednou pivoňky, podruhé drahé tulipány. 

Květ tulipánu je křehký a jeho živá krása rychle vyprchá. Jen na obrazech a porcelánu nikdy nezvadne, a tak jej ve vizovickém zámku můžete obdivovat dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám