Hlavní obsah

Zámek v Novém Městě nad Metují a výstava Vánoce s květinou k sobě v době adventu neodmyslitelně patří

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další ročník tradiční výstavy Vánoce s květinou je tu. Vyzdobené přízemní prostory zámku v Novém Městě nad Metují budou této akci patřit od 7. do 10. prosince. Zároveň se uskuteční prohlídky vánočně laděných interiérů, a to vždy v 11, 13 a v 15 hodin. Zájemci si také mohou zakoupit vánoční stromek.

Foto: Dana Ehlová

Novoměstský zámek a betlém v sousedství kostele Nejsvětější Trojice.

Článek

Výstava Vánoce s květinou, která se v době adventu koná v přízemí zámku v Novém Městě nad Metují již mnoho let a návštěvníci na ni přijíždějí ze širokého okolí, je jednak vítanou příležitostí koupit pěkný vánoční dárek od šikovných řemeslníků a třeba výtvarníků, ale také inspirací k výzdobě vánoční tabule či přípravě štědrovečerního menu. Zámecké prostory vždy provoní i svařené víno s horkou medovinou a vychutnat si je můžete při odpočinku během prohlídky mnoha stánků.  

Aranžmá květin od odborníků nebo těch, co se toto, svým způsobem umění, teprve učí zvládat ve školách, se setkávají s obdivem především žen a dívek. Ani letos určitě nebudou chybět "staročesky" - velice jednoduše, přitom však vkusně - ozdobené vánoční smrčky.

Novoměstské Vánoce s květinou mají i svůj kulturní program, v němž po všechny dny vystupují dětské sbory základních, mateřských a základních uměleckých škol - letos se představí Paleček, Lísteček, Terénní berušky, Viktorka, Notičky, Komenďáček, Kopretinky, Malíček, Prostředníček z Nového Města nad Metují, Náchoda, České Skalice a sbor ZŠ Trivium Plus Dobřany, dále pak smyčcový soubor Šmytec a literárně dramatický kroužek ZŠ a MŠ Krčín.

O patro výš pak lze v pevně stanovených časech prohlídek vidět zámecký interiér laděný ve vánočním duchu.

A až se nabažíte krásných vánočních dekorací, až získáte inspiraci na výzdobu svého domova v době svátků a až nakoupíte dárek, který byste určitě jinde nesehnali, nezapomeňte si vyhradit čas na procházku po novoměstském Husově náměstí.

Vánočně vyzdobená podloubí renesančních domů na všech světových stranách a Škopkův novoměstský betlém od akademického malíře Jiřího Škopka z Jaroměře s postavami v nadživotní velikosti hned vedle kostela Nejsvětější Trojice doladí zážitky z návštěvy zámecké výstavy v Novém Městě nad Metují.    

Reklama

Výběr článků

Načítám