Hlavní obsah

Zámek v Mníšku otevře své brány i o svátečním pondělí

Novinky, Marie Charvátová

Na státní svátek 28. září je sice pondělí, kdy bývá na zámcích zavřeno, ale v Mníšku pod Brdy zvou návštěvníky právě i v tento den. Budou připraveny prohlídky pro děti, dva okruhy pro dospělé nebo třeba výstava o Kájovi Maříkovi.

Foto: Anna Čelouchová

Mníšecký zámek otevře i v pondělí 28. září.

Článek

Dobrá zpráva pro milovníky výletů na hrady i zámky. Blíží se prodloužený víkend, a aby si ho návštěvníci mohli plně užít, i v pondělí o státním svátku 28. září otevře zámek Mníšek pod Brdy své brány do zahrady i dveře do zámeckých interiérů.

Na své si přijdou ti, co mají rádi starší historii, i ti, kteří třeba obdivují dobu celkem nedávnou. Honosné baroko se představí na prvním prohlídkovém okruhu klenutými stropy, štukovou výzdobou nebo rodinnou kaplí s obrazem význačného českého malíře. Místnosti byly postupem času doplněny klasicistní výmalbou i moderními vymoženostmi.

První republika zanechala pro změnu své stopy na prohlídkovém okruhu druhé trasy. Jako bychom se ocitli přímo ve 20. letech minulého století. Telefon na kliku, černobílé fotografie, odložené cigaretové špičky, dobová móda.

Zapomenout nesmíme ani na výstavu o známém školáku Kájovi Maříkovi. Někteří návštěvníci zavzpomínají na své dětství, kdy tuto knížku četli, někteří se přímo přenesou do idylických starých časů. Kája se svou kamarádkou Zdenou bydlel v Lážově - Mníšku a i místní zámek navštívil.

Dávnou až tajemnou dobu středověkých hradů může návštěvníkům Mníšku připomenout tajemný vstup do Kouzelného sklepení. Dřevěné točité schodiště, jako bývá ve věžích starých sídel, zavede rodiny s dětmi do sklepních místností s pohádkovými postavami.

Pro děti bude připravena i speciální Pohádková prohlídka zámeckých interiérů. S princeznou Aničkou budou hledat poztrácené pohádky, které se v komnatách schovaly. Víte, jakou květinu nosila bílá paní? Jaká budoucí královna střílí dobře z kuše? Kdo rád hraje karty? Prohlídka pro děti je zakončena roztomilou výstavkou malých princezen, králů a královen. Přijďte si užít babí léto do Mníšku pod Brdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám