Hlavní obsah

Zámek Konopiště zevnitř

Novinky, Jana Sedláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konopiště nabízí v posledním prázdninovém týdnu možnost poznat provozní charakter zámku. Návštěvníci si mohou v rámci zážitkového programu vyzkoušet všechny pracovní pozice, podívat se na nepřístupná místa a podílet se na přípravě Hradozámecké noci.

Foto: Jana Sedláčková
Článek

Státní zámek Konopiště nabídne v posledním prázdninovém týdnu kompletní zážitkový program pro návštěvníky. Kromě prohlídkových tras, které jsou na Konopišti čtyři, je pro zájemce připravena ojedinělá možnost poznat zámek důkladně zevnitř.

Původně gotický hrad z konce 13. století si do současnosti nese nesmazatelnou stopu na všechny významné slohy a události, slavné osobnosti, vzácné sbírky, cenné ukázky výtvarného umění a především silný příběh velké lásky posledního majitele Konopiště arcivévody Františka Ferdinanda d´Este k české šlechtičně.

Následník trůnu byl nucen svést o svoji vyvolenou dlouhý a vysilující boj, ve kterém nakonec zvítězil a manželství s milovanou hraběnkou Žofií Chotkovou uzavřel. Strávil s ní na zámku nejšťastnější roky svého života a bok po boku společně tragicky zemřeli v Sarajevu po atentátu srbského anarchisty.

Arcivévoda zámek velkolepě zrekonstruoval a vybavil bohatým souborem těch nejkrásnějších uměleckých předmětů; tyto předměty mohou návštěvníci z velké části zhlédnout na prohlídkových trasách.

Jak ale vypadá péče o tyto skvosty, o Růžovou zahradu se skleníky, rezervace prohlídek, krmení medvěda Jiřího a další a další provozní záležitosti? Od úterý 25. srpna do pátku 28. srpna se poprvé mohou zájemci přihlásit na zážitkový program „Konopiště zevnitř“, kde poznají práci zahradníků, uklízeček, údržbářů, ošetřovatele medvěda i správy zámku.

Při této příležitosti navštíví i místa turistům nepřístupná, zapojí se do zámecké „služby“ a budou svědky přípravy na vrcholnou akci hlavní sezóny, Hradozámeckou noc. Tato mimořádná příležitost je pouze na rezervaci, zájemci musí počítat s minimálně hodinou a půl, které na zámku a v zahradě stráví.

Zájemcům se doporučuje obléci sportovní oděv a obuv a nezapomenout fotoaparát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám