Hlavní obsah

Zámek Duchcov podporuje projekty věnované zničenému kulturnímu dědictví severních Čech

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa duchcovského zámku uspořádala v letošním roce několik výstavních projektů, které prezentují různé přístupy k památkovému fondu severních Čech v druhé polovině 20. století. Katalogy výstav Necháme to tak? a Zničené kostely severních Čech 1945–1989 jsou distribuované v pokladně zámku.

Foto: Marian Hochel

Keramické modely zničených mosteckých památek z dílny Marcely Čermákové

Článek

Je alarmující, že zničené kostely na území severních Čech představují téměř polovinu zničených kostelů v celém Československu. Jak prokázali tvůrci katalogu, likvidace sakrálních památek v letech 1945–1989, řízená komunistickou diktaturou, má za následek v severních Čechách 575 zničených sakrálních staveb, z toho 536 v kraji Ústeckém a 39 v kraji Libereckém.

Jedná se o kostely, kapličky, kaple, kláštery, synagogy a židovské hřbitovy, které byly v intencích komunistické ideologie vnímány jako „nadbytečné“, či přímo „škodlivé“. Velká část z nich ztratila svou roli bezprostředně po odsunu německého obyvatelstva a církvi se jen stěží dařilo udržovat tyto stavby v dobrém stavu.

Pro komunistický režim byla jejich likvidace o to jednodušší, že docházelo k postupnému chátrání mnoha (a nejen) sakrálních staveb. Už jen do větru bylo slyšet hlasy jednotlivců, volajících po jejich záchraně. Vždy převážily zájmy ekonomické nad památkovými, hospodářské nad kulturními. Po dobu více než 40 let byla systematicky likvidována identita regionu na úkor jeho prchavé ekonomické výnosnosti, jež, jak je známo, začíná ztrácet své opodstatnění.

Na výstavu o zničených kostelech koncepčně navázala výstava věnovaná likvidaci duchcovského vrchnostenského špitálu, z jehož kostela byla v roce 1956 náročně sejmuta rozměrná Reinerova freska, osazená později v kupoli náhradního pavilonu. Tato výstava byla prezentována v rámci speciální prohlídkové trasy zámku zasvěcené mecenášským aktivitám Valdštejnů a proměnám zámeckého areálu v 18. až 20. století spolu se související videoinstalací Laputoidy / Tikající krajina, pocházející z dílny letošního AniFestu.

Tematicky byla výstava o zničených kostelech doplněna i další instalací, kterou návštěvníci mohou shlédnout od konce srpna do konce října v zámecké Galerii Giacomo. Výstava Marcely Čermákové Jako Fénix z popela… Malovaný Most připomíná technikou malby a v keramice královské město Most, zbourané za účelem zisku uhelného energetického zdroje.

Nutno však podotknout, že zmiňovaný výstavní projekt, věnovaný zničenému památkovému fondu, byl koncepčně zahájen již v dubnu, kdy iniciativa Zachraňme dominanty, o. s., představila ve výstavním prostoru duchcovského zámku putovní výstavu Necháme to tak? i s výstavním katalogem (k dostání v pokladně zámku). Její ambicí bylo probudit vztah ke zdevastovaným dominantám naší krajiny a nabídnout cenné informace všem, kteří by se rozhodli pro záchranu některé z ohrožených památek.

„Správa duchcovského zámku podporuje všechny iniciativy, které směřují k prezentaci zničeného či ohroženého památkového fondu a ve výstavních projektech tohoto typu bude pokračovat i nadále. Jména těch, kteří systematicky organizovali ničení kulturního dědictví, zůstanou zapomenuta, jejich činy však musí být připomínány jako varování pro příští generace," upozornil kastelán zámku Marian Hochel.

Reklama

Výběr článků

Načítám