Hlavní obsah

Záchranáři hledali v Jeseníkách dva ztracené turisty a skupinu dětí

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani neustálé sněhové vánice nejsou pro některé turisty důvodem, proč zůstávat v bezpečí a teple horských chat. Záchranáři Horské služby Jeseníky museli v sobotu kolem poledne hledat na šumperské straně pohoří dva ztracené turisty a skupinu malých dětí s doprovodem.

Foto: Horská služba

Ilustrační foto

Článek

Kolem půl dvanácté volal přímo krizové číslo Horské služby ČR 1210 mladý muž s tím, že on a jeho čtyřiadvacetiletá přítelkyně se dostali do neprostupného terénu. Zároveň ohlásil, že nedaleko nich zahlédl také bloudící skupinku dětí se dvěma dospělými.

„Ztratili se při hřebenovém přechodu mezi vleky cestou na Petrovy kameny. Naštěstí měl mladík v mobilu navigaci, takže jsme podle udaných souřadnic rychle zjistili, že se nacházejí ve Sviním žlebu,“ popsal situaci Jaroslav Tejnský, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Záchranáři vzápětí podle souřadnic zjistili, že do míst, kde se zbloudilci nacházejí, se technika kvůli vysoké vrstvě sněhu nemá šanci dostat. Jeden ze záchranářů se proto z hřebenu do žlebu vydal pěšky, a vyšlapal cestu k páru mladých lidí, ke kterým se přidala i skupinka dětí ve věku od šesti do devíti let s doprovodem. Všichni se pak vyšlapanou cestou dostali zpět na hřeben.

K odvozu prokřehlých turistů do tepla pak posloužila rolba, kterou na žádost horské služby poslal majitel vleku pan Figura.

Horská služba Jeseníky znovu a důrazně varuje všechny lyžaře i turisty, aby za současných povětrnostních podmínek nepodceňovali pohyb ve volném terénu. "Především v této lokalitě se při cestě mezi vleky ztrácejí lidé často. Vzhledem k silnému větru, množství sněhu a mlhám by se raději mimo značené cesty neměl nikdo vydávat,“ upozornil Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám