Hlavní obsah

Za gastronomií a kvalitními produkty do Trentina k severnímu cípu jezera Garda

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na dovolenou do jižních končin Evropy? Pak skvělým cílem je italské jezero Garda. Je tu příjemné klima, spousta přírodních krás, historických míst a gastronomických zážitků. Severní cíp jezera, tedy bývalá jižní výspa rakousko-uherské monarchie, ukrývá mnoho zajímavých kontrastů.

Foto: Roman Mašín

Šéfkuchařka Giada Mori vládne restauraci La Casina. Její sezónní kreace z kaštanů nebo třeba z jahod, malin a borůvek jsou vyhlášené.

Článek

Tím prvním, co tu návštěvníka udeří do očí je krajina, kombinující středomořské klima, plochu jezera a alpské vrcholky. Na jaře se údolí i horská úbočí zazelenají a rozkvetou.

Léto je tu přece jen příjemnější, než na úplném jihu, protože tu neustále vane lehký větřík. A na podzim tady všude dozrávají olivy, kaštany, ovoce a zelenina, kterými je tento kout jezera Garda proslulý. Kam tedy nejlépe zajít, co ochutnat a co nevynechat?

Olivový olej

Trentinský olivový olej od jezera Garda je proslulý. Jeho produkce tu není nijak veliká ale o to kvalitnější je. Celkem je tady asi 10 producentů, kteří svůj olej prodávají, jinak ale si tu každý druhý statek lisuje olej pro svou vlastní potřebu.

Jakousi vlajkovou lodí je firma OlioCru, jejíž oleje se umisťují na světových žebříčcích pravidelně mezi první dvacítkou nejlepších. Ale ani ostatní nijak nezaostávají. Zdejší olej je opravdu jedinečný.

Carne salada

Prastarý recept uchování syrového hovězího masa, naložením do oleje s bylinkami a solí, pochází právě odsud. Maso tak zraje několik týdnů a poté je možné ho konzumovat v mnoha úpravách. Nejčastější je nakrájené na tenké plátky jako carpaccio, samozřejmě pokapané místním kvalitním olivovým olejem a posypané hoblinkami sýra Trentingrana.

Kdo nemá rád syrové maso, ten jistě vybere carne salada grilované. Podává se buďto s pečivem nebo třeba s polentou. Všechny možné pokrmy z této místní dobroty můžete ochutnat v restauraci Alla Croce v obci Tenno v kopcích nad Arcem odkud se otevírají nádherné výhledy. Známým producentem kvalitního carne salada je řeznictví Bertoldi, jehož prodejna se nachází ve velkém supermarketu s regionálními produkty Agraria v Arcu.

Kiwi, kaki a další ovoce

Pokud přijedete na podzim, jistě si všimnete hustých porostů všude kolem silnic. Při bližším ohledání zjistíte, že se jedná o kiwi a kaki. Těmhle dvěma druhům ovoce se tu výjimečně dobře daří.

Kromě toho, že se vyvážejí po celé Itálii, kde jsou ceněna pro svou kvalitu, místní je prodávají čerstvé nebo z nich vyrábějí různé další produkty. Oblíbené jsou sušené čipsy z kaki nebo marmeláda z kiwi.

Jedním z opravdu nejkvalitnějších pěstitelů a producentů je statek Maso Giare. V jejich obchůdku přímo u silnice Arco-Trento můžete ochutnat a zakoupit jablka, kaki, kiwi a výrobky z nich ale také třeba jejich vlastní olivový olej. Bratři Brighentiové vlastní ale i druhý statek Maso Lizzone, kde je možné se v klidném koutě pod horami i ubytovat v krásných apartmánech.

Kaštany a restaurace, kde vládne žena

Okolí městečka Arco je známé také pěstováním kvalitních jedlých kaštanů. Jejich sběr probíhá sice jen na podzim ale ochutnat je lze celoročně.

Jednou z vyhlášených rodinných restaurací s kaštanovými specialitami je La Casina v obci Drena vysoko nad údolím. Tady si z kaštanů na podzim sami melou mouku a z té pak připravují dobroty celoročně. Restauraci vládne mladá šéfkuchařka Giada Miori, která přes svůj nízký věk dokáže nejen z kaštanů vykouzlit opravdové zázraky.

Reklama

Výběr článků

Načítám