Hlavní obsah

Výstava v Paláci šlechtičen přibližuje práci restaurátorů

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravské zemské muzeum v úterý 5. května otevírá v Paláci šlechtičen na Kobližné 1 v Brně výstavu Co návštěvník nevidí s podtitulem Tajemství restaurátorské práce v etnografických sbírkách.

Foto: Jiří Smutný

Obraz zrestaurovaný v roce 2006 Lucií Reischigovou

Článek

Expozice seznámí veřejnost s prací konzervátorů a restaurátorů, kterou na běžných výstavách nemá možnost poznat, protože vidí až výsledný stav zakonzervovaného nebo zrestaurovaného sbírkového předmětu.

Kurátorka výstavy Alena Kalinová prozradila, že Etnografický ústav Moravského zemského muzea, odkud exponáty pocházejí, má celkem sto dvacet sedm tisíc sbírkových předmětů, což představuje druhou největší národopisnou kolekci v České republice.

Udržovat tolik předmětů v dobrém stavu není jednoduché. Je za tím mravenčí práce, která navíc obsahuje velmi širokou škálu pracovních postupů, neboť předměty jsou zhotoveny z nejrůznějších materiálů. Restaurátoři proto musejí ovládat nejen práci se dřevem, ale i s keramikou, sklem, kovem, textilií, kůží nebo papírem. „Je to profese, bez níž se žádné muzeum neobejde,“ uvedla na adresu konzervátorů a restaurátorů kurátorka.

K vidění jsou nejen práce stálých zaměstnanců muzea, kteří se starají o sbírkové předměty, ale i práce řady externích spolupracovníků. Ti pracují v rámci grantových programů, případně jde o spolupráci s odbornými školami, například s Vyšší odbornou školou restaurátorskou v Brně. Některé exponáty jsou závěrečnými pracemi absolventů těchto škol.

Výstava zahajuje vernisáží v úterý v 17 hodin a potrvá do 18. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám