Hlavní obsah

Výstava o ptáku, kterého již v Jeseníkách nepotkáte – vyhynul zde

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastivědné muzeum v Šumperku a Jiří Pecháček ve spolupráci s Českou společností ornitologickou, Chráněnou krajinnou oblastí Jeseníky a Lesy ČR, s. p., pořádá výstavu s názvem Tetřev hlušec ptákem roku 2012.

Foto: Muzeum Šumperk, http://www.muzeum-sumperk.cz/

Tetřev hlušec ptákem roku 2012.

Článek

Tetřev hlušec je jedním z nejstarších obyvatel hor, v Evropě žil již před 4 milióny let. V České republice je ohroženým druhem.

Ještě v relativně nedávné době tetřevi žili i v Hrubém Jeseníku, na Králickém Sněžníku a v Rychlebských horách. V těchto pohořích se však podmínky pro život tetřevů změnily natolik, že dnes zde již jedince z původních populací nepotkáme. Ve snaze navrátit tetřevy na původní lokality byli před několika lety tetřevi vypouštěni v oblasti Králického Sněžníku a v Hrubém Jeseníku byli dokonce chováni v odchovně ve Vidlích, z níž byli vypouštěni do volné přírody.

Mnoho zajímavých informací o těchto krásných a vzácných kurovitých ptácích se dovíte na šumperské výstavě, jejíž vernisáž se uskuteční v pátek 7. září 2012 v 17.00 hod. v Hollarově galerii. Součástí vernisáže bude premiéra dokumentárního filmu o životě tetřevů, jehož tvůrcem je autor výstavy Jiří Pecháček. Výstava potrvá do 4. listopadu 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám