Hlavní obsah

Výstava NÁDECH-VÝDECH představuje Ústí nad Orlicí objektivem studentů fotografie

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub přátel umění ve spolupráci se Střední školou umělecko-průmyslovou otevřel 10. října v Ústí nad Orlicí v Galerii pod radnicí výstavu klauzurních prací osmi studentů, maturantů v roce 2020.

Foto: Stanislava Dvořáková

Slovní úvod v stupní hale Galerie pod radnicí byl objasněním záměru konané výstavy.

Článek

Ve čtvrtek 10. října byla vernisáží zahájena výstava studentů Střední školy umělecko-průmyslové v Ústí nad Orlicí. Osm cyklů fotografií klauzurních prací z loňského 3.ročníku oboru Užitá fotografie a média představuje skutečný pohled na svět bez příkras a iluzí.

Doprovodné texty pouze sdělují, kde a za jakých okolností fotografie byly pořízeny. Jednotlivé cykly jsou obrazem strohé skutečnosti bez jakéhokoliv názoru na její existenci či podmínek nové podoby. O to více je dána možnost nezaujatému divákovi, aby si k dané situaci vytvořil svoje stanovisko. Navíc řada autorů není ústeckými obyvateli, takže si ústečtí usedlíci při pohledu na zachycená místa bez charakteristiky lidí mohou svobodně porovnat nedostatky případně přednosti ve srovnání s jinými městy.

V stěžejním cyklu Ondřeje Kopeckého Vydechněte a na bedrech se vám rozprostře všechna betonovost Ústí je znázorněno město v minulé i současné podobě. Navazující cyklus Anny Adamů Málo místa, hodně věcí ukazuje stav zahrádek ve srovnání se skleníkem místního zahradnictví. Obdobně se Karolina Flídrová zabývá úrovní přírodního prostředí v cyklu Na hřbitově je živo.

V dalších cyklech si lze připomenout textilní slávu závodu Perla i zákeřný zub času stávajících budov. Jsou to soubory fotografií Všechno není, tak jak se zdá Daniely Adamcové, Neskutečné, jak rychle moje hlava i tělo není moje Terezy Ilgnerové, Všichni potřebujeme koukat víc skrz Daniely Svobodové a Krása se nachází v detailech Karolíny Stránské.

Cyklus Země má hudbu pro ty, kteří naslouchají Jany Jasanské, jako by tichým šumem stromů přihrál notu do strun studentů s kytarou, kteří hudebním doprovodem zvýraznili atmosféru výstavy.

A nebyl to jen celkový program, ale také estetická příprava sálů galerie a zajímavá témata prací, na kterých se sami studenti podíleli.

Odměnou byla pochvala a uznání ředitele SŠUP Ing. Zdeňka Salingera a Mgr. et MgA Martiny Novozámecké za úspěšnou reprezentaci školy. Jejich vystoupení bylo zároveň vyjádřením přání stejného úspěchu těchto studentů u maturity v příštím roce.

Pro veřejnost bude tato výstava otevřená denně mimo pondělí, úterý až pátek 10-12, 14-17 hodin, sobota, neděle a svátek 14-17 hodin až do neděle 3. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám