Hlavní obsah

Výstava na zámku v Dobříši nabídne reprodukce Muchy či Brožíka od výtvarnice Germaničové

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Reprodukce obrazů od malířů Václava Brožíka či Alfonse Muchy nebo několik portrétů slavných osobností nabídne výstava výtvarnice Hany Germaničové v Galerii JCM na zámku v Dobříši. K vidění bude od 1. července do konce srpna.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Reprodukce obrazů výtvarnice Hany Germaničové z Mníšku pod Brdy uvede letní výstava v Galerii JCM na zámku Dobříš.

Článek

„Václav Brožík i Alfons Mucha pro mě od malička byli malířské ikony. Muchovy jemné tahy a Brožíkův důraz na detail například při ztvárnění ženských šatů jsou okouzlující. Aniž bych o něm věděla něco více, chtěla jsem už nějakou dobu namalovat něco velkého a něco, co by mě naplnilo. Právě dílo Václava Brožíka moje výtvarné touhy uspokojilo a naplnilo. Uvědomuji si ale, že to, co jsem namalovala, je jen zrnko písku přiblížení jeho díla,“ říká výtvarnice a rodačka z Mníšku pod Brdy Hana Germaničová.

Mezi největší zajímavosti, které na zámku Dobříš představí, patří reprodukce Brožíkova slavného obrazu Husopaska či Muchovy Sarah Bernhardtová a Reklama na sušenky.

„Celkem bude v galerii k vidění kolem třiceti obrazů různých velikostí. Momentálně nejradši ze všeho maluji portréty zajímavých, příjemných a něčím přitažlivých lidí. Také několik takových děl, malovaných olejem či kreslených tužkou, na zámku vystavím. Slíbit mohu portréty hvězd stříbrného plátna. Vedle reprodukcí pak vystavím i několik vlastních obrázků – podzimní zámek v Mníšku pod Brdy či mníšeckou Skalku,“ informuje výtvarnice.

Osobní vztah má Hana Germaničová kromě Mníšku také k Dobříši, kde prožila 35 let svého života. „Co jsem se s dcerou nachodila do francouzského parku… Kdysi dávno tam můj strýc býval zahradníkem a poblíž zámku také bydlel. Možnosti vystavovat ve zdejší Galerii JCM si nesmírně vážím a je to pro mě obrovská čest,“ dodává.

Výstava bude k vidění denně od 10 do 16 hodin, jednotné vstupné do Galerie JCM je 40 Kč. Více informací na www.zamekdobris.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám