Hlavní obsah

Výstava na téma „netradiční ztvárnění pisoáru" chce upozornit na příznaky jednoho častého onemocnění mužů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu Pissoir Art Gallery českých designérů a umělců na téma „netradiční ztvárnění pisoáru" sestávající z 19 zcela unikáních a originálních uměleckých děl naleznete v červenci v obchodním centru Arkády Praha. Upozornit má na příznaky nejčastějšího nádorového onemocnění u mužů: rakovinu prostaty.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Odbornou záštitu nad Výstavou Pissoir Art Gallery má nadace MUŽI PROTI RAKOVINĚ. Cílem nadačního fondu je šířit informace o této nemoci a získávat finanční prostředky na podporu specializovaných programů, výzkumu a boje proti rakovině a na její léčení.

Jedním ze zakladatelů nadačního fondu je přední odborník, urolog doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, působící v Thomayerově nemocnici v Praze, který pomohl mnoha pacientům s onkologickým onemocněním vrátit se zpět do plnohodnotného života.

„Rakovina prostaty v dnešní době tvoří zhruba 16 procent všech nádorových onemocnění. Od roku 2005 se dokonce řadí na přední příčku mezi nádorovými onemocněními u mužů. V porovnání s počátkem devadesátých let vzrostl počet mužů s rakovinou prostaty trojnásobně a k nejohroženějším patří muži po šedesátce. Stále více však přibývají také pacienti mnohem mladší," uvedl MUDr. Roman Zachoval.

„Největším problémem je nedostatečná osvěta a prevence, tedy včasná návštěva lékaře. Včasná stádia této nemoci jsou většinou zcela bez příznaků a muži proto ve většině případů přijdou lékaři na prohlídku příliš pozdě,” dodal Roman Zachoval.

Rakovina prostaty je u mužů nejčastějším typem nádorového onemocnění. Za normálních okolností buňky, které odumírají, jsou postupně nahrazovány novými buňkami. Rakovina se může rozvinout, když buňky začnou růst nekontrolovaně. V mnoha případech představuje rakovina prostaty pomalu rostoucí nádor, který může zůstat dlouho nerozpoznán, jindy vyvolává například potíže s močením. Rakovina prostaty se někdy v průběhu života objevuje zhruba u jednoho muže z devíti.

Reklama

Výběr článků

Načítám