Hlavní obsah

Vyšla první česko-slovinská známka

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanským sdružením, zabývajícím se minulostí svého regionu, se někdy podaří zcela mimořádná akce. Například netradiční uctění památky svého rodáka i s mezinárodním přesahem.

Foto: Jan Borecký

Autorem známky je Karel Zeman, rytcem Jaromír Tvrdoň. Obě verze vyšly v obou zemích v týž den v nominální hodnotě 34,- Kč a 1,33 EUR.

Článek

Muzejní spolek Žluticka si takto připomenul Johanna Gerstnera, který se narodil 17. srpna 1851 ve Žluticích. Zde získal základy hudebního vzdělání ve hře na housle a ve 13 letech se odtud vydal na dráhu profesionálního hudebníka.

Po absolvování pražské konzervatoře odešel roku 1871 do Lublaně, kde se stal ředitelem orchestru Zemského divadla a houslovým pedagogem na škole Filharmonické společnosti. Byl uznávaným koncertním houslistou, ale k položení základů rozvoje slovinského houslového umění přispěl hlavně svou pedagogickou činností. Zemřel 9. ledna 1939 v Lublani.

Již v době odhalení pamětní desky Johannu Gerstnerovi ve Žluticích v roce 2009 se předseda Muzejního spolku Petr Brodský zabýval myšlenkou na zviditelnění dalšího blížícího se jubilea hudebníkova narození. Volba padla na poštovní známku, a pro tento svůj nápad získal i slovinskou stranu, reprezentovanou především Marušou Zupančič, doktorandkou na Hudebním institutu v Lublani. Letos počátkem června bylo jejich úsilí korunováno úspěchem.

U příležitosti uvedení emise poštovní známky s názvem Společné česko-slovinské vydání: Johann Gerstner (1851-1939) se konala v historickém jádru Žlutic slavnost, kterou za finanční podpory města uspořádal Muzejní spolek Žluticka. Kromě představitelů města se jí zúčastnila řada významných hostů - vedle chargé d´affair slovinského velvyslanectví v Praze Jakoba Štunfa také vysocí funkcionáři filatelistických svazů obou zemí.

Slavnost zahájila hudba - houslový koncert v podání Kaplanova kvarteta - a oficiální část završilo otevření filatelistického koutku v městské galerii. Zde si zájemci mohli zakoupit pamětní listy s novou známkou, obálky prvního dne vydání a tematické pohlednice.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám