Hlavní obsah

Výrobce z Moravské Třebové vybavuje kuchyně luxusních zaoceánských parníků

Novinky, Martin Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Abner, a. s., z Moravské Třebové vybavuje kuchyně zaoceánských výletních parníků nerezovým zařízením. Firma patří mezi přední evropské výrobce nerezového gastrozařízení a tabletových systémů pro zdravotnictví. Do výrobního sortimentu patří i tlakové patrony do hasicích přístrojů.

Foto: Martin Němec

Tlakových patron se v Moravské Třebové letos chystají vyrobit milion kusů.

Článek

V loňském roce společnost zvedla obrat o 20 procent a vytvořila necelou dvacítku nových pracovní míst.

„Zvýšení obratu přinesly hlavně exportní aktivity, a to jak v divizi vyrábějící tlakové patrony do hasicích přístrojů, tak i v oboru nerezových zařízení pro nemocnice, provozy veřejného stravování a zaoceánské lodě. Prostě všude tam, kde je potřeba transportovat jídlo ke strávníkům ve správně teplotě a bez ztráty kvality. Bohužel investiční činnost v našem oboru v tuzemských nemocnicích v druhé polovině loňského roku prakticky ustala,“ informoval ředitel společnosti Abner, a. s., Moravská Třebová Josef Doležel.

Firma svou produkci exportuje především do zemí EU. Spolupracuje například s německou firmou Meyer Werft, která vyrábí luxusní lodě. V posledních letech pronikla i na trhy do Austrálie, na Nový Zéland, do USA, Egypta a v současné době jedná o zakázkách v Asii. „Loni jsme se za podpory vládní agentury Czech Trade zúčastnili veletrhu v Singapuru a některé kontrakty se rýsují velmi nadějně,“ dodal Doležel.

Růst obratu společnost zaznamenala i v divizi vyrábějící tlakové patrony plněné kysličníkem uhličitým a dusíkem do hasicích přístrojů, sportovních zbraní, výčepních zařízeních a k dalšímu užití. Loni jich v různých rozměrech vyrobila 900 000 kusů a většinu exportovala především do zemí EU.

Firma zaměstnávající 120 lidí bude letos a v příštím roce realizovat investice za 28 miliónů korun do nové technologie na výrobu tlakových nádob a také do konstrukčních a informačních technologií. Na část investic získala podporu z fondů EU.

Celkový objem exportu loni dosáhl 70 procent tržeb, které činily 161 miliónů korun. Podle ředitele Doležela plán pro letošní rok počítá s dalším růstem výroby i obratu v obou divizích. Stoupne počet vyrobených tabletů i tlakových patron, kterých se firma chystá vyrobit přes jeden milión kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám