Hlavní obsah

Výjimečný festival Ostravské dny 2015 začne v pátek v bývalém dole Hlubina

Novinky, Josef Zajíc

Unikátní program nabízí festival Ostravské dny 2015. Od 21. srpna na posluchače čeká po devět dní řada koncertů, na kterých se představí dvě stovky hudebníků. V rámci této přehlídky klasické hudby probíhá už od 10. srpna také Institut Ostravských dní 2015 pro mladé skladatele.

Foto: Josef Zajíc

Ostravské dny 2015

Článek

Výjimečnými dělá Ostravské dny především kombinace mistrovských skladeb 20. století, stěžejních děl žíjících autorů a hudba nejmladší generace. Otevřený program prezentuje současná díla bez ideologických zátěží.

Jedinečné je i to, že nabízí koncerty velkých symfonických orchestrů, včetně skladeb pro tři taková tělesa, komorních orchestrů, ansámblů, sólistů a letos také tři opery i fakt, že všechny kompozice festivalu jsou nastudovány v Ostravě během samotného projektu. Nechybí ani hudební instalace, filmy, minimaraton elektronické hudby a performance.

V pátek 21. srpna 2015 budou oživeny staré koupleny v bývalém dole Hlubina v Ostravě - Vítkovicích, kde začne šestihodinový maraton hudby a performance.

„Z vrchního patra nejstarší a architektonicky nejcennější budovy dolu Hlubina  se v 17:30 se  vynoří prostorová kompozice  Petera Ablingera , která z totálu všech zvuků - bíleho šumu, který vyluzuje dvanáct reproduktorů - bude znít každému procházejícímu posluchači jinak. Jmenuje se White/Whitish 27d- Bíle / Bělavé 27d - a stane se osobní kompozicí: záleží jen na tom, jak se propojí pohyb návštěvníků,” informovala o pátečním programu Kristýna Konczyna, nanažerka kanceláře Ostravského centra nové hudby (OCNH)

 V 18:00 hodin začíná blok elektronických improvizací. Představí se Robert Jedrzejevski, Symon Henry, Juho Laitinen, Darina Žurková a Thomas Buckner

Ve 20:00 hodin nastoupí String Noise, Pauline Kim Haris a Conrad Haris. Čas od  21:30 hodin bude patřit komorní opeře Lady Blancarosa česko - kanadského skladatele Rudolfa Komorouse, který před mnoha lety založil ve Vancouveru oddělení soudobé hudby, která se stala líhní kanadských skladatelů. Celý večer uzavře irská skladatelka, vokalistka a performerka Jennifer Walshe a to filmem a vlastním pěvecko-hereckým výstupem.

„Program Ostravských dnů 21. srpna bude ukončen v Provozu Hlubina ve 23,00 hodin, aby v následující den začal, v nedaleké  Galerii výtvarného umění v Ostravě na Jurečkově ulici,  Minimaraton elektronické hudby  " dodala k programu Ostravských dnů 2015 Kristýna Konczyna.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám