Hlavní obsah

Víkendová akrobacie na koních. Úžasná podívaná v Hřebčíně Albertovec

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo o víkendu zavítal na mistrovství České republiky v okouzlující jezdecké disciplíně – voltiži – do areálu Hřebčína Albertovec na Opavsku, viděl neuvěřitelné jezdecké výkony. Sjeli se sem totiž nejlepší jezdci a jezdkyně z celé republiky, kteří zde celý víkend bojovali o medaile.

Foto: JK Voltiž Albertovec
Článek

Závodníci v dětské a juniorské kategorii předvedli svá skupinová čísla, ale bojovali i jako jednotlivci. V seniorské kategorii závodil jen každý za sebe. Všichni však předvedli úžasné výkony.

Vrcholová voltiž je totiž téměř extrémní sport obohacený o umělecký dojem a krásné silné zvíře. Tento sport je nejčastěji popisován jako gymnastická akrobacie na neosedlaném koni, který cválá. Je jedinou jezdeckou disciplínou, ve které má Česká republika mistra světa – stal se jim v roce 2008 Petr Eim –, a přesto je „sportovní popelkou“ bez výrazné podpory státu.

Pořadatelský tým, Jezdecký klub voltiž Albertovec, reprezentovalo 12 závodnic ve všech kategoriích – nejvyšší příčku už poněkolikáté obsadila skupina ve složení Emča (10 let), Lucka (14 let), Terka (14 let), Nelča (15 let), Vanessa (15 let) a Kačka (17 let) – společně s lonžéry Andreou Videnkovou a Ladislavem Menšíkem.

Tento tým, který již několik let sbírá na MČR především zlaté medaile, se již v roce 2015 účastnil historicky prvního mistrovství světa juniorů v holandském Ermelu, kde holky získaly nádherné 7. místo. Na mistrovství Evropy juniorů ve Francii v roce 2016 se pak posunuly na krásnou 4. příčku a porazily např. Italy, Dány, Holanďany, Maďary, Slováky, Rusko i Velkou Británii. V loňském roce český tým o chlup porazili Italové, a tak holky přivezly z mistrovství světa juniorů 5. místo.

Kromě toho sní jezdecký tým z Albertovce také o startu na WEG – jezdecké olympiádě –, nejprestižnějším závodě planety, který se pořádá pouze jednou za čtyři roky. Letos v září to bude v americkém Tryonu.

Holky budou reprezentovat Českou republiku na této vrcholové úrovni společně s čtrnáctiletou Terezou z Frenštátu pod Radhoštěm a sedmnáctiletou Kateřinou z Prahy. Což ovšem znamená vynaložit nemalé finanční prostředky nejen na přepravu závodnic a týmu, ale i koně. Tato nejprestižnější soutěž planety bude však pro české reprezentantky těžší, tým se totiž na mezinárodním poli přesouvá z juniorské kategorie do seniorské.

Zájem sportovců i diváků o tento sport každým rokem roste, plné tribuny a dlouhá startovní listina jsou toho důkazem.

Kompletní výsledky jednotlivců, duet i skupin ve všech věkových kategoriích je možné najít zde https://www.jezdectvi.org/zavody. Záznam ze závodů pak i na http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10150302913-jezdectvi/218471291219216-m-cr-ve-voltizi-albertovec/.

Reklama

Výběr článků

Načítám