Hlavní obsah

Veterináři našli neregistrované křapy, pochybná kuřata i prošlé uzeniny

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen za posledních deset dnů hlásí inspektoři krajských poboček Státní veterinární správy České republiky řadu závad a problémů, se kterými se na kontrolách potýkali. Patří mezi ně neregistrované křapy, prošlá uzenina, podezřelá kuřata či salmonelou napadené játrové knedlíčky.

Foto: SVS ČR

Ilustrační foto

Článek

Hned u dvou brněnských provozovatelů našli inspektoři pro Jihomoravský kraj závadné křapy. V prvním případě se jednalo o zásilku 4320 kusů křapů a rozbitých vajec ve skladu provozovny, která není schválena a registrována jako potravinářský podnik pro zpracování vajec. Ve druhém případě se jednalo o neregistrovaný sklad, ve kterém bylo nalezeno 900 nebalených neoznačených vajec s poškozenou skořápkou, tzv. křapy.

"Křapy lze možné použít k výrobě tekutých vajec nebo vaječných výrobků, ale za podmínky, že jsou přepraveny přímo z výrobního zařízení nebo balírny či třídírny do zařízení schváleného pro výrobu vaječných výrobků. Za neregistraci skladu, neoznačení a neoprávněné skladování vajec bude provozovatelům uložena pokuta a nařízeno vejce neškodně zlikvidovat," uvedl mluvčí SVS ČR Josef Duben.

V Jihomoravském kraji byli inspektoři úspěšní ještě jednou. Přímo na farmářských trzích v Břeclavi ukončili činnost prodejce, který nabízel vepřové sádlo, uzené maso, klobásy a paštiky. "Za nabízení potravin neznámého původu, které navíc postrádaly informace pro spotřebitele, bylo zahájeno správní řízení spojené s udělením pokuty," dodal Duben.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm v Moravskoslezském kraji zase zajistili téměř 7 kg prošlých uzenin - párky, klobásy, kuřecí salám. Prodejce čeká pokuta a likvidace zboží v asanačním podniku.

Na trzích v Rosicích v Pardubickém kraji nabízel prodejce 40 kg chlazených kuřat. Nejenže mu chyběl doklad o původu, kuřata byla navíc nabízena v neuzavřených sáčcích a skladována při nevyhovující teplotě.

Ani Zlínský kraj kontrole neušel. "V Uherském Brodu byla přímo u výrobce ve třech z pěti vzorků polotovaru drůbeží játrové knedlíčky zjištěna přítomnost baktérie Salmonella Agona. Uvedená šarže nebyla distribuována do tržní sítě. Pozastavenou výrobu bude možno obnovit až po sanitaci provozu, prověření kontrolních stěrů a po negativním vyšetření výrobků," konstatoval mluvčí s tím, že i zde výrobce čeká pokuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám