Hlavní obsah

Věra Martinová vystoupí poprvé v Lucerně

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Věra Martinová, která letos slaví 25 let na scéně populární hudby, bude mít svůj první velký koncert v pražské Lucerně.

Foto: archív Věry Martinové

Věra Martinová

Článek

Věra Martinová se jako Věra Šolínová narodila v Opočně. Prvním větším úspěchem na hudební dráze Věry Martinové bylo druhé místo na festivalu Mladá píseň v Jihlavě. Následovalo první profesionální angažmá v Orchestru Gustava Broma a v letech 1982-1986 vystupování s dívčí country kapelou Schovanky.

Jistým zlomem v její kariéře byl nejen odchod ze zavedených Schovanek na sólovou dráhu, ale především nazpívání hitu Malý dům nad skálou, a to už pod jménem Věra Martinová. Hitová série pokračovala písničkami Až na vrcholky hor (1987) či Dala jsem lásku řekám (1988) a debutovým albem Dál jen vejdi (1989). Alby Zvláštní způsoby (1996) a Příběhy (1998) se první dáma naší country music přiklonila - také díky spolupráci s první dámou našeho folku Pavlínou Jíšovou - ke komornější a folkově laděné hudbě. Jako moderátorka i zpěvačka se také podílela na úspěšném cyklu živých koncertů české televize “Svou káru táhnem dál”. Na svém posledním CD Věřím svým snům Věra Martinová spolupracovala s britským zpěvákem, písničkářem a kytaristou Jamie Marshallem.

Po velkolepé oslavě životního jubilea Věry Martinové před dvěma lety v pražském Vinohradském divadle a následných dvou vyprodaných koncertních tour po Čechách a Slovensku se Věra Martinová rozhodla porvé v životě vystoupit v koncertní ,,Mekce” českých zpěváků – Velkém sále pražské Lucerny, kam si jako hosty pozve skupinu Spirituál Kvintet a kde zazní všechny největší hity Věry Martinové.

Spirituál Kvintet – první česká, a dnes již legendární folková skupina, jejíž mnohé písničky dávno zlidověly, hraje v roce 2013 neuvěřitelnou padesátou třetí sezonu. V minulém roce obdržel Spirituál kvintet mimo jiné Diamantovou desku za 1 150 650 prodaných nosičů pod hlavičkou vydavatelství Supraphon.

Reklama

Výběr článků

Načítám