Hlavní obsah

Venkovní třída je nová učebna v krásném prostředí ostravského parku Čs. letců

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parku Čs. letců byl v pátek 14. června v poledne slavnostně uveden do provozu netradiční učební prostor. Projekt s názvem Venkovní třída uspěl v loňské výzvě dotačního programu města "fajnOVY prostor".

Foto: Josef Zajíc

Venkovní třída v Parku Čs. letců v Ostravě na ulici 30. dubna.

Článek

Iniciátorem akce byli učitelé z mezinárodní školy 1st International School of Ostrava pod vedením Petry Helebrantové a ředitele školy Ivo Helebranta.

Ti připravili projekt Venkovní třídy pod stromy parku Čs. letců, který leží na ulici 30. dubna, tedy v blízkosti základní školy Matiční, Ostrčilové, Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity a také mezinárodní školy 1st International School of Ostrava.

Ředitel Ivo Helebrant ve 12:30 hodin v pátek 14. června 2019 přivítal řadu zúčastněných dětí z jmenovaných škol, učitelé škol a také autorku návrhu architektku Markétu Vysloužilovou.

Ivo Helebrant uvedl vývoj projektu, jeho přínos a také snahu o to, aby Venkovní třída zapadla přirozenou cestou k dokončené rekonstrukci Parku Čs. letců. K slavnostní akci byla přizvána moderátorka Českého rozhlasu Ostrava Kateřina Huberová a náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová. Obě přečetly úryvky z knihy francouzského letce Antoine de Saint-Exupéryho Malý princ. Poté slavnostně přestřihly pásku Venkovní třídy a dílo bylo uvedeno v život.

„Těší mě zájem veřejnosti o proměnu a zkrášlování veřejného prostoru. V tomto případě budou mít z úpravy užitek nejen žáci a jejich učitelé, ale i všichni Ostravané, kteří parkem Čs. letců projdou. Třída je navržena takovým způsobem, aby mohla nabídnout prostor nejen k příjemné relaxaci, ale i práci. Denně vidím, že je prostor hodně využíván ještě před dnešním oficiálním uvedením v život. Děkuji všem, kteří se na vzniku takového pěkného místa podíleli,” řekla po slavnostním přestřižení pásky Kateřina Šebestová.

Realizace projektu Venkovní třídy byla finančně podpořena částkou 230 tisíc korun. Posezení bude zkrášlováno a spravováno studenty 1st International School of Ostrava po dobu dvou let. Pak jeho údržbu převezme město Ostrava. Je navrženo z betonu, a proto bude jeho údržba nenáročná. Design dotvoří studenti gymnázia v duchu literárního díla Malý princ.

„Žádosti do třetího ročníku dotační výzvy s názvem 'fajnOVY' prostor mohou zájemci o finanční podporu podávat do 15. srpna 2019. Obyvatelé mohou s finanční podporou města dotvářet prostranství - ulice, náměstí, parky a nábřeží i další místa podle vlastních nápadů na jejich zkrášlení, zvýšení jejich užitné hodnoty či nabytí nové funkce. Rozdělovat se bude již potřetí pět milionů korun,” informovala Andrea Vojkovnská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám