Hlavní obsah

Velikonoční koncert v Městském divadle Brno

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční a atraktivní hudební nabídkou Městského divadla Brno se má stát Velikonoční koncert. Propojí cyklickou skladbu Via lucis Zdenka Merty a rockovou mši Sanctus Daniela Kyzlinka.

Foto: J. Kratochvil

Orchestr MdB

Článek

Skladba pro sóla, sbor a orchestr Via Lucis Zdenka Merty je rozsáhlým hudebním obrazem, napsaným na latinské liturgické texty. Sbor archetypálně reprezentuje lidstvo a soprán s tenorem mladou dvojici, která kompozicí prochází – muže a ženu, jednotlivce, vlastně kohokoli z nás. Skladba zazněla poprvé v roce 2010 ve Smolné katedrále v ruském Petrohradě. V Brně uslyšíme v podání orchestru Městského divadla Brno, Ars Brunensis Chorus a zahraničních sólistů. 

Druhá část slavnostního velikonočního koncertu bude patřit rockové mši Sanctus, která je ojedinělým hudebním projektem českého skladatele Daniela Kyzlinka a anglického textaře a písničkáře Johna de Jonga.

Dílo ve velkém orchestrálním aranžmá spojuje rockovou a duchovní hudbu. Textově vychází z klasické latinské mše, která je doplněná o nové autorské texty. Po hudební stránce se jedná o fúzi hudby symfonické, rockové, popové a filmové. Autorům se podařilo uskutečnit koncertní premiéru na jaře 2013 s Karlovarským symfonickým orchestrem a špičkovými zpěváky z Londýna. 

Velikonoční koncert, propojující cyklickou skladbu Via Lucis skladatele Z. Merty a rockovou mši Sanctus D. Kyzlinka a Johna de Jonga, bude v Brně realizován poprvé a to 14. a 15. dubna na Hudební scéně MdB. Velký orchestr se zahraničními a domácími sólisty bude řídit Dan Kalousek, režisérem je Petr Gazdík.

Letošní koncert v MdB nemá zůstat ojedinělou akcí. Cílem je, aby v příštích letech následovaly další zajímavé umělecké hudební projekty, odlišné od základní dramaturgie divadla. Možno tedy s napětím očekávat, co zajímavého i zde přinese příští rok s „osudovou“ osmičkou v závěru hned celé řady letopočtů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám