Hlavní obsah

Ve Würzburgu léčí víno nejen o adventu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popíjím lahodný svařák na mostě přes Mohan. Za zády Mariánskou horu, se svahy porostlými vinicemi, z vrcholku střeží biskupská pevnost město, které po válce vstalo z popela. Spojenci chtěli kobercovými nálety srovnat německá města se zemí a uspíšit konec války.

Foto: Vratislav Konečný

Na mostě pod je stále rušno, pod biskupskou pevností jsou vysázeny vinice

Článek

Opak se stal pravdou, po fanatické výzvě Hitlerova ministra propagandy Josepha Gobbelse k totální válce se fanatická obrana vystupňovala až k hořkému konci.

Během 17 minut 16. března 1945 bylo při náletu zničeno 90 procent Starého Města metropole Dolních Franků. Po válce ho postavili znovu, část památek zůstala naštěstí zachována. Památky za činy lidí neodpovídají, přesto jsou v permanentním ohrožení.

Do bäcks jste si mohli donést vlastní jídlo

Most je místem setkávání, připomíná Karlův, výzdobou, hradním panoramatem i ruchem. Měří 180 metrů, několikrát ho přestavovali, současná podoba je z 18. století, kdy ho ozdobili sochami světců, biskupů a Franků, majících ke městu vztah. Od mostu směřuje jako hlavní trasa Dómská ulice, která vede na náměstí k dómu svatého Kiliána. Město je vyhlášené vinařstvím, nalézá se zde nejstarší německá vinice, 85hektarová Würzburger Stein.

Vinná produkce je vidět ve městě na každém kroku, specialitou byly bäcks, pekárny, které sloužily i jako jídelny. Majitelé pekaři vlastnili vinice a čepovali mok v provozovně, když jste si koupili čtvrťák vína a k tomu rozbalili svou sváču, pekař-vinárník vám prostřel a nabídl příbor. Jaký protiklad nápisům Zákaz konzumace donesených nápojů a pokrmů. Ale to už také téměř zmizelo, přesto tradici doneseného pár prodejen dodržuje. Poznáte je podle bäcks v názvu.

Adventní trhy jsou rozprostřeny v centru města kolem dómu svatého Kiliána, ale krámky vánočním zbožím potkáte po celém městě.

Sochaře prý zmrzačili

Město má kromě Kiliána, což byl irský biskup, kterého tu pohani umučili, dvě monumentální stavby, s nimiž se chlubí. Zmíněnou pevnost sloužící od 13. do 18. století jako sídlo biskupů s velkým muzeem. Najdete zde originály řezbáře a sochaře pozdní gotiky Tilmana Riemenschneidera (1460-1531), jež zdobí městské církevní stavby.

Pevnost zažila těžkou chvíli za německé selské války v roce 1525. Zaútočili na ni měšťané, kteří táhli spolu se sedláky, měli už dost biskupské chamtivosti. Jenže dostali na frak a s nimi i Riemenschneider, který v té době purkmistroval.

I když ho neztrestali na hrdle, stačilo zabavit nemalý majetek a jako sochař skončil. Při mučení mu byly údajně zlomeny ruce, aby nikdy nemohl stvořit pro nikoho jiného skvosty, jež tak dokonale uměl. Připomíná to pověst o mistru Hanušovi, staviteli Staroměstského orloje v Praze, jehož údajně oslepili z týchž důvodů.

Zámek zámků

Druhou památkou, zapsanou na seznamu UNESCO, je barokní Rezidence, - zámek zámků, jak bývá označováno městské sídlo biskupů. Na prohlídku si musíte vyhradit pár hodin, nejkrásnější je Císařský sál, ale každá místnost ukazuje na bohatství církevních a světských knížat.

Courá se tu dobře, dobře se tu i pije, samozřejmě podpořeno něčím k snědku, také zde mají bratwursty a různé svařené tekutiny. Ale jak tvrdí místní, víno léčí, a tak je třeba dát tělu, co potřebuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám