Hlavní obsah

Ve školní jídelně si žáci pochutnávají na tradičních jídlech z Jeseníků

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci základní školy na ulici Vrchlického v Šumperku si tento týden budou pochutnávat na tradičních jídlech Jeseníků. Právě probíhající gastronomický festival Chuť Jeseníků se promítl i do jídelníčku školní kuchyně. Do puntíku se tak naplňují vize organizátorů oživit tradice regionu.

Foto: Tereza Schreiberová

Žáci ZŠ Vrchlického v Šumperku ochutnají tradiční jídla Jeseníků přímo ve školní jídelně

Článek

"Nápad zakomponovat tradiční jídla Jeseníků do jídelníčku školní kuchyně vznikl na půdě školy. Dříve jsme o něčem podobném přemýšleli, ale netroufli jsme si žádnou školu oslovit. Iniciativa školy nás proto velmi příjemně překvapila," vysvětluje vznik nápadu servírovat tradiční jídla Jeseníků žákům školy organizátorka gastronomického festivalu Chuť Jeseníků Markéta Ficnarová.

Dnes mohou žáci a učitelé ochutnat Šumperský hovězí perkelt, Kamenickou bramboračku, zítra Vozkovu houskovou polévku a kotletu a la lonrobert v hříbkové omáčce. Doslova hody na půdě školní jídelny vypuknou ve čtvrtek. V plánu je totiž Pradědova pečená kachna s jablky.

"Určitě něco ze specialit Jeseníků ochutnáme, na závěr školního roku je to dobré zpestření," uvedli svorně oslovení žáci školy. "Nevím, co je lesnická bramboráda, tak ji v pátek ochutnám," dodala jedna z dotázaných žákyň školy.

Tradiční jídla Jeseníků budou na jídelníčku základní školy po celý týden. Budou-li jídla pro žáky atraktivní, vedení školy plánuje v akci pokračovat. Tradiční jídla Jeseníků mohou ochutnat i zájemci již školou nepovinní, gastronomický festival Chuť Jeseníků nabízí tradiční jídla v 25 restauracích po celých horách až do 30. září.

Interaktivní mapa s restauracemi, které jsou do festivalu zapojeny, je přístupná na webové adrese http://www.chutjeseniku.cz/restaurace.

Reklama

Výběr článků

Načítám