Hlavní obsah

Včelaři z Bílovce hodnotí letošní rok jako mírně nadprůměrný

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní organizace Českého svazu včelařů v Bílovci je od letošního roku se svými 133 členy obhospodařujícími 1 202 včelstev největší včelařskou organizací v okrese Nový Jičín. V roce 2017 vyprodukovala asi 18 tisíc kilogramů medu, což je v průměru 15 kilo na jedno včelstvo.

Foto: Stanislav Lipinský
Článek

„Letošní rok hodnotíme jako mírně nadprůměrný se snůškou až 35 kilo medu na jedno včelstvo. V těchto dnech vytáčíme poslední med po lipové snůšce a připravujeme se na zakrmování včelstev a doplňování zimních zásob cukerným roztokem,” informoval člen výboru ČSV ZO Bílovec Stanislav Lipinský a dodal, že první med, kterému se říká květový, se stáčí po odkvětu řepky na konci května. Po odkvětu lip zhruba v půlce července končí snůška – včelí sběr nektaru, medovicové sladiny a pylu.

„Cukrem nahrazujeme včelám med, který jsme jim v průběhu sezóny odebrali, na jedno včelstvo to dělá 15 až 20 kilo. Letošní rok ovlivnily výkyvy počasí, koncem března byla ještě zima, v dubnu léto s teplotami kolem 25 stupňů. To způsobilo rychlé kvetení rostlin v době, kdy včelstva nebyla plně rozvinuta a ve svých malých počtech nestačila plně využít jarní květovou snůšku. Naštěstí se již neobjevily pozdně jarní mrazíky, které mají negativní vliv na snůšku medu, a také další průběh roku byl vcelku příznivý. Zaznamenali jsme i mimořádné kvetení například akátů nebo lip,” hodnotí Stanislav Lipinský letošní včelařskou sezónu.

A zmiňuje se také o tom, že Český svaz včelařů pomáhá svým členům hlavně při léčení a kontrole zdravotního stavu včelstev, při onemocnění včelstev pak při distribuci léčiv, hmotných a finančních náhradách souvisejících s léčením a chovem včel.

„Jedná se o každoroční léčení varoázy a následné vyšetření vzorků státní veterinární správou a v případě, že je oblast zasažena morem včelího plodu,” vysvětluje a dodává, že zdejší včelařská organizace byla založena v roce 1902 jako spolek Květoslav, který sdružoval včelaře z Bílovce a okolí.

„Název Květoslav je neoficiálně používán dodnes. Součástí naší organizace je také včelařský kroužek, ve kterém mladí včelaři získávají praktické i teoretické zkušenosti s chovem včel a starají se sami o tři včelstva. Kroužek mladých včelařů finančně podporuje také vedení města Bílovce finanční částkou dvacet tisíc korun ročně,” uvedl Stanislav Lipinský, jenž včelaří už patnáct let a stará se o 15 až 20 včelstev. Je prvním včelařem v rodině, ale určitě ne posledním. Se včelařením už mu pomáhá kromě manželky také syn.

„Velmi si cením zejména snahy vychovat novou generaci včelařů, která bude pokračovat v odkazu otců a dědů. Bonusem pro město je rozšíření nabídky volnočasových aktivit pro dospívající, navíc zaměřené na budování vztahu k přírodě. Současně s tím se u mladých včelařů pěstuje pocit odpovědnosti, systematické práce,” ocenil práci ČSV ZO Bílovec starosta města Pavel Mrva.

„Včelař musí zvládnout nejen chov včel, ale také zpracování medu, včetně jeho dalšího využití, distribuce a prodeje. A navíc musí umět vnímat krajinu, ve které včelaří, změny počasí, měl by  mít znalosti o rostlinách, které přinášejí medný užitek nebo pylovou snůšku,“ uzavírá Stanislav Lipinský a podotýká, že včelaření je jedním z mála oborů lidské činnosti, které přírodu nevyužívá ani nevytěžuje, ale naopak je pro ni vysoce prospěšné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám