Hlavní obsah

Varhanní hudba zazní v Husově sboru v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varhanní hudba rozezní ve čtvrtek 16. června Husův sbor v Dobrušce. Na královský nástroj zahraje varhaník, cembalista a hudební pedagog Jaroslav Nepilý, rodák z Hradce Králové, který vystudoval konzervatoř v Brně ve třídě profesora Bělského a věnuje se interpretaci děl J. S. Bacha a období baroka.

Foto: Dana Ehlová

Varhanní koncert Jaroslava Nepilého se v Husově sboru v Dobrušce uskuteční 16. června.

Článek

Opět tak hudební příznivce potěší unikátní varhany, postavené renomovanou německou firmou A. Schuster & Sohn roku 1904 pro kostel v severočeském Rudníku, které byly do Dobrušky převezeny po válce a v roce 2015 díky skupině nadšenců prošly celkovou rekonstrukcí, takže v současné době slouží nejen při církevních obřadech, ale také nově nastupující generaci adeptů varhanní hry a samozřejmě i při koncertech.

Varhaník Jaroslav Nepilý spolupracuje s mnoha profesionálními a amatérskými orchestry, pěveckými sbory a sólisty. V repertoáru má sólová varhanní díla i mnoho varhanních partů mší a oratorií. Vyhledává a interpretuje zapomenutá varhanní díla období renesance a baroka.

V současné době realizuje projekt Varhanní hudba blíže lidu, v rámci něhož koncertuje i v malých obcích a venkovských kostelech na nástroje, které byly dosud využívány pouze k liturgickým účelům.

Spolu s hlavním protagonistou se posluchačům zpěvem představí také Jiří a Josef Tužilové, reprezentující Základní uměleckou školu v Dobrušce.

Návštěvníci koncertu, který začíná v 18 hodin, se mohou těšit na skladby Bohuslava Matěje Černohorského, Jana Zacha, Františka Xavera Brixiho a Jana Křtitele Vaňhala.

Reklama

Výběr článků

Načítám