Hlavní obsah

Vánoční KontraHell Fest podruhé v brněnském klubu Melodka

Novinky, Štěpánka Kubíčková

V sobotu 8. 12. se podruhé uskuteční v brněnské Melodce vánoční koncert agentury Kontra Production, na kterém vystoupí kapely Insania, První hoře a Dying Passion.

Foto: Kontra Production
Článek

Insania je legendou tvrdě alternativní scény, osobitý crossover této skupiny oslavil letos již 25. narozeniny! Skupina nasadila od samého počátku ve své tvorbě zběsilé tempo. Po několika koncertech a po vydání dema „Possessed by Insania“ v roce 1988 srazila kapelu v rozletu k zemi brněnská StB, která v satanisticky laděných textech spatřovala výzvu k odboji proti systému. Insania se stáhla do podzemí a dále působila pod maskovacím názvem Skimmed, pod nímž roku 1990 vydává LP „New Insanity“, jednu z prvních nezávislých desek v tehdejším Československu. V roce 1992 zakládající člen Poly obnovuje Insanii v novém složení s bubeníkem BlackDrumem, zvolňují tempo a vydávají se hudebně do temnějších vod, ovlivněni v té době přírodní mystikou a J. R. R. Tolkienem. Album „Rock´n´Freud“ (X Production, 008) vítězí v anketě hudebních kritiků Anděl v kategorii Hard a zatím poslední album „Kult hyeny“ (X Production, 010) pak v cenách rockových publicistů Břitva. Insania v téže anketě vstoupila také do „Galerie legend“.

V současnosti kapela pracuje na novém materiálu, z připravované desky je již zveřejněn první singl "Bioprodukt podsvětí".

První hoře už několik let výrazně zastupují českou nezávislou rockovou scénu. Kapela vyrostla z podhoubí české alternativy a od dob přelomového alba „Lamento“ si svou tvorbou získává operní pěvkyně i metalisty. Skupinu charakterizují energická a spontánní vystoupení a texty se silnou výpovědní hodnotou, které jsou dílem zpěváka a lídra skupiny Milana Urzy. Zmiňované album „Lamento“ z roku 2008 si vysloužilo žánrovou cenu Anděl za rockovou desku roku a v roce 2011 bylo také oceněno v hudebních cenách Břitva, a to cenou nejvyšší – Album desetiletí. Na rok 2013 je naplánováno vydání nové hudební kolekce, ze které jsou již zveřejněny singly „Ikare!“ a „Němohra“.

Dying Passion jsou mistry svébytného a temně emotivního rocku, jehož atmosféru umocňuje výrazný alt zpěvačky Zuzany Jelínkové. Album „Absorb“  (2009) získalo ocenění Album roku v anketě Břitva a zároveň ve stejné anketě nominaci na Album desetiletí. Bylo oceněno také druhým místem v tvrdě-rockové kategorii hudebních cen Anděl. Aktuálně skupina prezentuje novinkové album „Amplify“. Skupina disponuje melancholickými, rozmáchlými melodiemi a z původního gothic/doom metalového základu expanduje do mnoha směrů, barev i výrazů, aniž by utrpěla její rozpoznatelnost. Postupem času kapela získala civilnější a rockovější projev a přitom neztratila nic ze svého charismatu a atmosféry. Vytvořila si vlastní styl, který už nemá smysl vytyčovat žánrovými škatulkami. Dying Passion dokáží znít křehce i velkolepě a pojmout do sebe velkou škálu vlivů.

Kdo bude mít zájem na blížící se svátky potěšit své blízké nebo sebe, může na akci zakoupit textil nebo CD či LP vystupujících skupin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám