Hlavní obsah

Valaškomeziříčské Muzejní a galerijní centrum oslaví výročí Karla IV. přednáškou o jeho ošacení

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přednáška doc. Ing. Martiny Hřibové, Ph.D. z Fakulty technologické UTB s názvem Císařovy nové šaty proběhne v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí 14. června od 18.00 hodin.

Foto: Ondřej Smolka

Plakát k přednášce Císařovy nové šaty

Článek

V tento den uběhne právě 700 let a jeden měsíc od narození jedenáctého českého krále a císaře Svaté říše římské. Za tak dlouhou dobu bylo o Karlu IV. napsáno téměř všechno a každý z nás o jeho životě a vládě mnohé ví. 

Víte ale, jak se císař oblékal? Je možné vyjádřit majestát, společenské postavení a moc oděvem? Přednáška uvádí vybrané příklady reprezentativních královských a císařských oděvů Karla IV. a zabývá se i civilním a cestovním ošacením vladaře.

Přednáškou Císařovy nové šaty se uzavře první pololetí nového přednáškového cyklu, který v Muzejním a galerijním centru běží od začátku roku 2016. Po prázdninové pauze se návštěvníci mohou těšit na další zajímavá témata, ať už z kulturního nebo společenského okruhu.

Namátkou můžeme zmínit říjnovou přednášku o hudebním skladateli období baroka Josefu Schreierovi, jehož dílo je unikátní kombinací češtiny, latiny a valaštiny ve zpěvních partech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám