Hlavní obsah

V Soběslavi vzniklo specializované hřiště pro seniory

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starším obyvatelům Soběslavi a lidem se zdravotním handicapem, včetně vozíčkářů, začalo sloužit nové Oranžové hřiště vybudované v areálu zdejšího Senior domu v Mrázkově ulici.

Foto: Lenka Pokorná

Nové Oranžové hřiště si obyvatelé Senior domu v Soběslavi hned vyzkoušeli.

Článek

Výstavbu prvního Oranžového hřiště pro seniory v Jihočeském kraji a jeho osazení cvičebními prvky, uhradil městský Senior dům z příspěvku 250 tisíc korun od Nadace ČEZ. Malý rehabilitační park bude nyní k dispozici nejen 76 obyvatelům Senior domu a zhruba padesátce klientů sousedního domu s pečovatelskou službou, ale i dalším zájemcům z řad široké veřejnosti.

„Součástí našich služeb jsou mimo jiné rehabilitační programy. Díky tomuto hřišti tak naši uživatelé již nebudou muset být za hezkého počasí zavřeni v tělocvičně a budou moci cvičit také venku v přírodě. Jde tak zároveň jak o rozšíření možností rehabilitační péče, tak spektra nabídky volnočasových aktivit. Hřiště bude otevřeno také ostatním zájemcům z celého okolí. Jeho využití jsme již nabídli také místnímu svazu invalidů a tělesně postižených,“ uvedla ředitelka Senior domu Soběslav Zina Petrásková.

Oranžové hřiště je umístěno na veřejně přístupné travnaté ploše s altánem za budovou Senior-domu, která obyvatelům domu slouží k relaxaci a aktivnímu odpočinku, v klidném prostředí u soběslavského sídliště. Cvičební prvky, kladka, prstový žebřík, šlapátka, válečky, šrouby, velká a malá cvičební kola, bradla, překážková dráha a žebřiny, určené speciálně pro seniory, byly vyvinuty výrobcem ve spolupráci s Rehabilitačním ústavem Kladruby. Některá cvičení zvládnou bez problémů i vozíčkáři.

„Na jihu Čech jsme dosud přispěli na vybudování celkem 49 Oranžových hřišť. Toto padesáté je ovšem úplně prvním Oranžovým hřištěm pro seniory a určitě mohu slíbit, že ne posledním. Za dobu své třináctileté existence již Nadace ČEZ podpořila výstavbu bezmála 300 dětských a sportovních Oranžových hřišť částkou téměř 250 miliónů korun. Máme dětská dopravní hřiště, máme hřiště pro handicapované děti, ale hřiště pro řekněme starší a pokročilé je naším prvním podpořeným projektem tohoto typu a jako Jihočech jsem pochopitelně rád, že první vzniklo právě v našem regionu,“ sdělil František Lust, člen správní rady Nadace ČEZ.

Podle vedoucího Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petra Šuleře je rozvoj sportovních a pohybových aktivit v každém věku jednou z prioritních oblastí dlouhodobě finančně podporovaných Nadací ČEZ. „Možnosti zdravého životního stylu, pravidelného pohybu, cvičení a podobně, nejsou jen výsadou mladých. Nárok na ně mají i senioři a lidé s handicapem,“ zdůraznil Šuleř.

Finanční podporu Nadace ČEZ ocenil starosta Soběslavi Jindřich Bláha. „Možnosti městského rozpočtu i příspěvků státu na podporu sociální sféry jsou omezené, takže příspěvek Nadace ČEZ je pro nás samozřejmě velmi vítanou a nezanedbatelnou pomocí, které si velice vážíme,“ konstatoval starosta.

To potvrdila i ředitelka seniorského domu. „Bez Nadace ČEZ bychom se do této investice mohli v dohledné době pustit jen velmi obtížně, pokud vůbec,“ doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám