Hlavní obsah

V prosinci oslaví 65 let společného života

Novinky, Michael Rada

Prvního prosince uplyne 65 let od chvíle, kdy si své ano řekli na radnici Zdeněk a Marie Lébrovi. Psal se rok 1945, od konce války uběhlo jen pár měsíců, když se zavázali ke společnému životu, dokud je smrt nerozdělí.

Foto: Michael Rada

Šťastné manželství

Článek

Pan Zdeněk Lébr celý svůj dlouhý život pracoval ve školství. Jako středoškolský profesor. Jeho rukama, resp. lavicemi tříd, v nichž učil na Lánech, v Nové Strašecí a dalších místech, prošly stovky a možná i tisíce žáků. Věřím, že stejně jako já si oblíbili svého profesora němčiny, angličtiny, češtiny, ale i tělocviku a branné výchovy.

Díky obrovskému talentu na jazyky je pan Zdeněk až do dnešního dne schopen komunikovat ve více než 10 jazycích a naučit se základy nového mu nečiní až takový problém.

Paní Marie pak stála zase u dětí v mateřských školách. Na mnoha chmelových brigádách se starala o blaho všech účastníků a to nejenom v kuchyni, ale i při celém pobytu, kde mnohým suplovala maminku, či později i babičku.

Společně vychovali dva potomky - dceru Haničku a syna Zdeňka. První zmiňovaná převzala učitelské otěže a v prostředí mateřských škol strávila v roli učitelky a následně i ředitelky více než 40 let. Syn se úspěšně etabloval ve státní správě v jižních Čechách a díky schopnostem úspěšně i se svými dětmi podniká.

K dnešnímu dni jsou z pohledu obou oslavujících v rodině 4 vnuci a 6 pravnuků.

Bohužel zdraví již neumožňuje oběma oslavencům, aby se zúčastnili oslavy ve velkém stylu. Proto bych rád touto cestou vyzval všechny ty, kteří za své vzdělání a znalosti vděčí oběma či jednomu z oslavenců, aby jim popřáli formou přání na e-mailovou adresu: Zdenek.Marie@email.cz. Všechna přání budou vytištěna a předána osobně.

Přeji všem čtenářům stejnou výdrž a věřím, že i v dnešní době existují manželství na věčnost, stejně jako je toto.

V úplném závěru jen noticka. Víte, že 65 let je předposlední oficiálně nazývané výročí svatby? Jmenuje se KAMENNÁ podle trvanlivosti a vytrvalosti tohoto materiálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám