Hlavní obsah

V Plzni vznikne regionální fotbalová akademie

Novinky, Alena Lochmannová

Koncentrace největších fotbalových talentů na jednom místě a pak jejich výchova v jedné z klíčových fází kariéry za dohledu špičkových odborníků a odpovídajících podmínkách - takový je smysl Fotbalových akademií FAČR.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

První pilotní projekt se rodí v Plzni díky spolupráci FAČR, Plzeňského kraje, města Plzeň a FC Viktoria Plzeň.

Článek

První pilotní projekt se rodí v Plzni díky spolupráci FAČR, Plzeňského kraje, města Plzeň a FC Viktoria Plzeň.

Memorandum o společné spolupráci podepsali v pátek 27. února předseda FAČR Miroslav Pelta, hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

„Při pohledu na výsledky mládežnických fotbalových kategorií začíná být patrné, že nám v mezinárodní konfrontaci začíná ujíždět vlak. Pokud tento trend chceme zastavit a v budoucnu mít v reprezentacích a potažmo národním týmu stále konkurenceschopné a kvalitní hráče, je podle nás zřízení akademií pro nejtalentovanější mládež nezbytností,” uvedl Pavel Vrba, trenér reprezentačního A týmu, který má dlouholeté zkušenosti právě s prací u mládeže.

„Velmi nás těší, že pilotní projekt fotbalových akademií vzniká právě v Plzeňském kraji. Náš kraj dlouhodobě podporuje sportování mládeže a považujeme sport za vhodnou volnočasovou aktivitu pro mladé lidi. Věřím, že z Fotbalové akademie Plzeňského kraje vzejdou noví talentovaní hráči,” řekl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

V Plzni vznikne nejprve regionální fotbalová akademie pro věkové kategorie fotbalistů ve věku 12 - 15 let, kteří se jednou za dva týdny sejdou k pravidelnému tréninku pod vedením trenérů akademie a Profesionálních trenérů mládeže.

Cílem zmíněného předvýběru je včasné podchycení všech talentovaných hráčů v dané lokalitě a zahájení systematické práce. Důležitým okamžikem je také navázání užší spolupráce s kluby, na jejichž půdě se setkání vybraných hráčů budou střídavě pořádat.

Úloha sportovních center mládeže a sportovních středisek zůstane neměnná, akademie však zajistí přímou konfrontaci těch nejlepších hráčů v jednom čase, na jednom místě, a to vše pod přímým dohledem špičkových odborníků, což přispěje k dalšímu rozvinutí všech jejich schopností.

Regionální fotbalové akademie pro hráče ve věku 12 - 13 let znamenají předstupeň pro akademie hráčů ve věku 14 - 15 let, kteří již budou mít v týdnu od pondělí do pátku zajištěný společný tréninkový a vzdělávací proces díky spolupráci FAČR s příslušnými krajskými a městskými orgány. Samozřejmostí je také nezbytný preventivní program související s péčí o zdraví a důraz na komplexní rozvoj hráče - osobnosti jako takové. FAČR tak hodlá přenést na svá bedra práci s nejtalentovanější mládeží ve věku 12 - 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám