Hlavní obsah

V Plané začala výstava nejlepších staveb Plzeňského kraje

Novinky, Hana Kulawiaková

Napříč plzeňským regionem putuje výstava představující stavby, které byly letos oceněny v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2017. Ze své první zastávky v Kdyni se přemístila do Plané, kde bude k vidění do konce září. Právě Planá se může pyšnit hned dvěma cenami z letošní soutěže staveb.

Foto: Dominik Centrum Servis s.r.o.

Putovní výstava v Plané

Článek

Návštěvníci historické radnice v Plané nyní mohou vidět všech 28 staveb, které se letos přihlásily do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. Výstava představí vítěze soutěže i stavební díla nominovaná na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017 včetně hodnocení odborné poroty. Nechybí tu ani Stavba století Plzeňského kraje, zvolená veřejným hlasováním u příležitosti 100. výročí založení ČSR.

Hned dvě ceny si ze soutěže odneslo právě Město Planá. Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017 získala přestavba bývalého kina na vícefunkční kulturní zařízení KINONEKINO. Porota titul udělila za netradiční a vysoce kvalitní přestavbu původního kina, přehlednější dispoziční řešení i za výjimečný přístup investora, jímž bylo Město Planá.

Také Cenu odborné poroty si odnesla investice Města Planá. Oceněna byla stavba smuteční síně, a to za důstojné a citlivé řešení, jasně čitelné prostorové uspořádání, harmonické hmotové řešení a za ukázkovou spolupráci osvíceného investora a architekta. Oba oceněné projekty vznikly na základě architektonické soutěže.

„Město Planá dlouhodobě řešilo absenci kulturního a společenského prostoru pro veřejnost, který kromě objektu kina nemělo. Lidé se neměli kde scházet za zábavou, kam chodit na divadlo nebo na hudební vystoupení. Kino již bylo velmi zastaralé a diváci do něj chodili hodně sporadicky. Stejně tak tomu bylo u smuteční síně, která byla zastaralá, a její prostředí bylo pro konání smutečních obřadů nedůstojné,“ vysvětlila starostka Města Planá Martina Němečková.

„Aby se objekty daly kvalitně a moderně zrekonstruovat, oslovilo vedení města Českou komoru architektů a společně vypsali architektonickou soutěž. Byl to pro tak malé město, jakým je Planá, odvážný krok, ale jak se nyní ukazuje, velmi prozíravý a hlavně správný. Vedení města dalo důvěru profesionálům – architektům a nyní se Město Planá pyšní dvěma oceněnými stavbami.“

Putovní výstava k soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2017 má celkem šest zastávek. Po Kdyni a Městu Planá bude instalována v Klatovech, Plzni, Dobřanech a Dýšině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám