Hlavní obsah

V Perle se zase pracovalo

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina deseti mladých lidí, kteří fotografují, kreslí, malují, vytvářejí stavebnice a umělecká kovářská sousoší, hledala útočiště pro své výtvory, až našla opuštěný prostor výrobní haly závodu Perla 01 v Ústí nad Orlicí, kterému aspoň na několik dnů vrátila jeho bývalou slávu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Umělecký kovář Adam Langr nachází krásu i v odložených již nepotřebných věcech.

Článek

Výrobní hala výpravny závodu Perla 01 byla posledním provozem, kterým zboží procházelo. Odtud v bednách putovalo k zákazníkům po celém světě. Nyní z tohoto místa spojeného s věhlasem bývalého textilního závodu zbyly holé zdi, na kterých se podepisuje jen zub času.

V poslední době umělci vyhledávají obdobná opuštěná místa na hradech a v starých prázdných provozovnách, aby je svými díly ozvláštnili a tím více dali vyniknout kráse své tvorby.

Snad i tato představa vedla skupinu deseti ústeckých amatérských umělců, v stáří od 20 do 35 let, když hledali vhodné místo pro představení svých prací veřejnosti. Tak se nakonec na venkovní zdi budovy Perly objevil nápis - výstava MISH MASH od 10. do 20. srpna otevřena denně od 15 do 18 hodin.

Netradiční výstava s přiléhavým názvem MISH MASH (ode všeho něco) nabízí přehlídku fotografií, kreseb, malby, stavby modelů a sochařské práce uměleckého kováře.

Umístění ve volném chátrajícím prostředí přináší poznání ironie času. Avantgardnost uměleckých stylů nahrazuje skromnost, volnost a přizpůsobení podmínkám, na druhé straně však sílu postavit se zaběhnutým praktikám špatných vlivů. Jejich snahou je přiblížit návštěvníkům svět, jak ho vidí oni sami a přimět je k zamyšlení, kde vlastně je pravda, hodnota a krása.

V představené tvorbě převládají desítky fotografií, které zachycují momentky z denních činností a nálad. Jeden soubor zachycuje oblibu nových sportů plných adrenalinu, fyzické zdatnosti a odvahy v koloritu krásné krajiny zasněžených hor. Vedle najdeme sbírku nálad inspirovaných přírodou: Ranní návštěva (kočka přicházející oknem), Paví cesta, Objekt střežen psem, Špion uliček, O jablku a podobně. Dalšímu fotografovi neunikl kouzelný svět cirkusu s jeho mimickými i akrobatickými výkony. Zamyšlení v prchavých momentech zachycených objektivem přináší další série fotografií z minulosti, současnosti i tušené budoucnosti.

Další díla patří kreslířům a malířům a jejich prozíravému vidění okolního dění. Vedle obrazu nočního velkoměsta tak najdeme model malého, o to víc malebného, města připomínajícího Ústí nad Orlicí.

Neobvyklá je pak představa sochaře - uměleckého kováře, který svá díla vytváří z vyhozeného odpadového materiálu. S nápaditostí a prozíravou úpravou se stávají nevšední zajímavou ozdobou, která má svoji další hodnotu a účinnost.

Veškeré starosti s výstavou, tak i pořadatelskou činnost, si zajišťují tito mladí lidé sami. Zaslouženou odměnou jim je nemalý počet návštěvníků a obdivovatelů jejich záliby, neotřelého pohledu, uměleckého nadání a důmyslné nabídky zpestření pořádaných akcí ve městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám