Hlavní obsah

V ostravském Domě umění končí tří významné výstavy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci architektury, výtvarného umění a průmyslu mají v neděli 5. června poslední šanci zhlédnout mimořádné expozice McCullough Mulvin Architects - Laboratoř přírody a Leopold a Paul Kupelwieserové. Výstava Fernandéz de Cordóva a Roda - Casas končí o týden později.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. 3.6.2016. Dům umění. Pozvánka na výstavy.

Článek

Festival Archikultura 2016 představuje práci dvou významných architektonických studií. Bolivijský architekt Fernadéz de Córdova prezentuje své návrhy samostatně stojících domů ve městě Santa Cruz de Sierra v Bolívii. Návrhy a stavby těchto obydlí jsou podle architekta nejméně zasaženy ekonomickými spekulacemi a výstava tak působí jako určitý happening k tomu, jak může vypadat zodpovědná nabídka architektonické práce.

Irské architektonické studio McCullough Mulvin Architects pro změnu prolíná architekturu s přírodou. Jejich stavby rozšiřují přírodu, přizpůsobují ji a utvářejí pomocí cihel, kamene a dřeva. Prezentované budovy mají vztah ke geologii, připomínají zemský povrch, nebo se zabývají architektonickou invencí - novými věcmi v nových prostředích.

Mezinárodní expozice Leopold a Paul Kupelwiserové představuje uměleckou tvorbu malíře pozdního romantismu Leopolda Kupelwiesera a jeho syna Paula, který na Ostravsku působil jako ředitel Vítkovických železáren. Expozice je přínosná nejen pro obyvatele Ostravy, kterým přináší archivní dokumentaci míst, v nichž žijí, ale také pro zájemce o průmyslovou architekturu, kteří přijíždějí mnohdy i ze zahraničí.

Už jen do 5. června je k vidění prezentace Eduarda Ovčáčka/Grafika je dar s podtitulem Interpretace partitury opery Leoše Janáčka Z mrtvého domu, jež představuje třetí konvolut grafických prací, které autor v loňském roce věnoval do sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Výstavy v Domě umění jsou otevřeny denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Plné vstupné na všechny výstavy činí 70 korun a zlevněné 35 korun. Volný vstup je v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám