Hlavní obsah

V Nasavrkách se můžete stát Kelty

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme hrdi na své slovanské předky. Měli bychom ale jít i hlouběji do minulosti, do dob, kdy území od britských ostrovů, přes část poloostrova Pyrenejského až někam k hranicím Rumunska ovládali Keltové. Zanechali na našem území množství památek - jejich hradiště, oppida jsou rozeseta po území Čech i Moravy.

Foto: Vratislav Konečný

model pohřbu keltského bojovníka

Článek

Keltové na našem území žili asi čtyři staletí, poté pozvolna splynuli se slovanskými kmeny. Některá česká muzea nebo i kulturní centra se věnují systematickému přibližování keltské kultury široké veřejnosti, podobně i společnosti Kelty se zabývající, jako je například občanské sdružení Boii v Nasavrkách.

Naučná stezka Hradištěm u Českých Lhotic

Na stezku po stopách Keltů vyrazíme z Nasavrk. Nejdříve se  zastavíme v zámku, kde je expozice Po stopách Keltů. Připravilo ji sdružení Boii, což je název pro kmen Bojů, který osídlil českou kotlinu.

Krom běžné výstavy, na které jsme z muzeí zvyklí, tu uvidíte interaktivní model oppida. Umožní vám zcela názorný pohled do života Keltů. Devět a půl kilometrů dlouhá stezka se 12 zastaveními nás protáhne přírodní rezervací Krkanka, kolem Chrudimky až k oppidu v Hradišti u Českých Lhotic, které je jediné známé ve východních Čechách.

Musíte mít velkou představivost a bujnou fantazii, abyste viděli za zarostlými náspy obranné valy kolem hradiště. Městečko ale nebylo nějak malé, žili tam řemeslníci, zemědělci i válečníci. Přehled o členění krajiny dostaneme ze dřevěné rozhledny Boiika vysoké 14,5 metrů, která má vyhlídkovou plošinu ve výšce 11 metrů.

Vyrobit si na místě šperk z drátu, utkat něco z vlny, zkrátka se zapojit, to tu umějí, proto je tu při různých akcích natřískáno a jezdí sem na exkurze školy z celé republiky.  

Podle historických pramenů byli Keltové velmi zdatní válečníci, kteří budili hrůzu. Ve výzbroji měli meče, sekáče, kopí čí oštěpy, nechyběly samozřejmě luky a vrhací koule, vystřelované koženým řemínkem. Chránili se štíty. Po boji si odnášeli krvavou trofej, odřezávali zabitým nepřátelům hlavy.  

Abychom si dokázali představit, jak Keltové žili, v Nasavrkách pořádají již páté léto oslavy Lughnasadu - keltského svátku úrody, radosti a plodnosti. Přijet podívat se můžete 30. července.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám