Hlavní obsah

V muzice jsem začal žít život bez masek, říká ostravský zpěvák Patrik Kee

• Aktualizováno
Novinky, Robert Rohál

Patrik Kee má za sebou pěknou řádku koncertů nejen v tuzemsku. Jako jeden z mála staví na vokálních improvizacích, hrách s tóny a zvuky a interaktivním zpívání. Ve své One Voice Show přesvědčí, že je možné pouze jedním hlasem zazpívat žánrově pestrý repertoár a přitom nahradit celou kapelu.

Foto: Robert Rohál

Ze zpěváka Patrika Kee vyzařuje jednoznačně pohoda.

Článek

Zabýváte se stylem, kterým se u nás zpěváci moc nevěnují. Co to způsobilo a proč? 

Jeden z prvních impulsů bylo vidět a hlavně slyšet zpívat Bobbyho McFerrina živě - to bylo v roce 2010, potom už to šlo samo. Vlastně už odmalička jsem si rád hrál s tóny. Mezitím jsem objevil úžasného zpěváka, který se jmenuje Al Jarreau, začal jsem pracovat s loopstationem, což je sekvenční nástroj pro vrstvení zvuku, a celé dny cvičit a cvičit.

Děláte pořady pro dětské a dospělé publikum. V čem je rozdíl, když zpíváte malým a pak velkým?

Rozdíl je tam ve formě, ale obsah zůstává stejný. U pořadů pro děti je to více interaktivní, tancují, zpívají, bubnují, napodobují zvířata a spolu se mnou vytvářejí dohromady různé příběhy. Rozvíjí se tak hezky jejich hudební cítění, zatímco koncerty pro dospěláky jsou více poslechová, klubová záležitost. Také je potom zapojuji jako sborový doprovod - a to je potom něco...!

Opravdu se obejdete bez kapely?

Moji kapelu tvoří publikum, které přijde na koncert. A protože mám již zmiňovaný loopstation, který umí doslova kouzlit, pak se taky můžu doprovázet sám levou rukou v hruď...

Zajímaly by mne vaše začátky a vůbec, co všechno máte za sebou...

Po stavební průmyslovce jsem začal studovat zpěv na Lidové konzervatoři Ostrava a ZUŠ E. Marhuly u vynikající pedagožky Libuše Klusové. Po absolutoriu jsem získal angažmá v operetním sboru Národního divadla moravskoslezského. Tam jsem  působil jen rok, protože jsem dostal lukrativnější nabídku od jedné velké firmy, nicméně po osmi letech jsem zjistil, že bych se rád věnoval něčemu, co mám rád - a začal jsem žít život bez masek. Proto jsem se rozhodl ukončit pracovní poměr a začal pracovat na hudebně zábavném projektu One Voice Show, kde mám jen tři zaměstnance - loopstation, mikrofon a hlas. Spolupracuji  také s flamenco skupinou Aires Del Sur nebo s kapelou PEER,  která teď ale na chvíli usnula...

Co všechno obsahuje váš repertoár a stylový záběr? Repertoár si vybíráte zásadně sám?

Protože se na smyčkovací nástroj dá nahrát úplně vše, tak si hraji s žánry, vesměs se ale nechávám unášet africkými motivy, jazzem, popem, reggae, funky, soul, klasikou či  bebopem, přičemž nevynechám ani alikvotní a hrdelní zpívání nebo jódlování. Ale hlavně mám svobodu a svůj repertoár si mohu vybírat sám, protože pak si to můžu krásně užívat jak na svých věcech, tak například na skladbách, které proslavily kapely Queen, One Republic či Beatles, anebo zpěváci jako Stevie Wonder, Bobby McFerrin a Al Jarreau.

Reklama

Výběr článků

Načítám