Hlavní obsah

V muzeu Grévin byla slavnostně otevřena výstava věnovaná Tomáši Baťovi

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Muzeu Grévin dnem 2. srpna ožil fascinující svět velkého českého podnikatele Tomáše Bati. Muzeum voskových figurín otevřelo ve spolupráci se zlínskou Nadací Tomáše Bati novou část expozice.

Foto: Petr Mráček

Výstava Tomáše Bati v muzeu Grévin

Článek

Expozice Svět Tomáše Bati v Muzeu Grévin je vyvrcholením úspěšné roadshow Baťovy mobilní kanceláře, která po českých a moravských městech putovala od května letošního roku. Jejím cílem je oslavit 140. výročí narození Tomáše Bati a blíže seznámit českou veřejnost s touto osobností, způsobem myšlení a předávat tak dále jeho odkaz.

„Myšlenka výstavy Tomáše Bati v Muzeu Grévin se zrodila úplně náhodou, jako většina projektů. Na jedné akci jsme se potkali se zástupci nadace Tomáše Bati, dali jsme se do řeči, pozvali je do muzea a nápad byl na světě. Navíc tato výstava naprosto dokonale zapadla do našeho kreativního konceptu "Grévin - muzeum, které žije" a jsme velmi rádi, že díky této spolupráci v Muzeu Grévin ožívá právě Svět Tomáše Bati. Můžeme tak české veřejnosti interaktivní formou připomenout velkého a inspirativního podnikatele. Vosková socha Tomáše Bati bude po celou dobu výstavy vévodit této speciální expozici. Přijďte se i vy přesvědčit, že Baťa ve své kanceláři vypadá jako živý,” uvedla Daniela Pedret, marketingová a PR ředitelka Muzea Grévin.

„Málokdo ví, že budova, ve které dnes Muzeum Grévin sídlí, byla původně jedním z baťovských obchodních domů a spolupracoval na ní významný český architekt Josef Gočár,” dodala Daniela Pedret.

Baťovu výstavu slavnostně zahájili Daniela Pedret spolu s výkonným ředitelem Nadace Tomáše Bati Ing. Pavlem Velevem, který je velkým znalcem Baťovy éry. Stojí i za projektem roadshow představující Baťovu kancelář v mnoha českých a moravských městech.

Zahájení výstavy si nenechaly ujít ani celebrity, které se přišly s Baťovým světem seznámit: Petra Svoboda, charismatická moderátorka zpráv na TV Nova, modelka a herečka, dále herečka a dabérka Regina Řandová (hlavní role ve filmu Bota jménem Melichar), exministryně zdravotnictví, lékařka-ortopedka Marie Součková. Akci moderoval herec Petr Baťek.

„Expozice mě velmi zaujala. Je skutečně zajímavá a v židli Tomáše Bati a za jeho stolem se mi sedělo hezky. Mám k tomu ale velkou úctu, byl to zajímavý člověk, který toho opravdu hodně dokázal,“ podotkla Petra Svoboda, která prozradila, že “u Bati“ nakupuje hlavně dětské boty a bačkůrky. „Je to taky vlastně jediný obchod, který je má….“

Marie Součková zase coby odbornice přes nohy a boty zmínila, že Baťa vždy dělal velmi kvalitní obuv a hlavně z jeho výroby pochází i zdravotnická obuv. „To je velmi důležité. Lidé často podceňují obuv. Pan Baťa ale už tehdy dobře věděl, jak důležité jsou správné boty,“ řekla lékařka a bývalá politička Marie Součková.

Regina Řandová zavtipkovala, že od doby, kdy natočila film Bota jménem Melichar, na ní občas v obuvi “divně koukají“, zda si nějaké ty botky neodnáší. Protože ve filmu si “vypůjčila“ ony krásné kozačky zvané Hromnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám