Hlavní obsah

V Moravské Třebové pasovali prvňáčky do stavu čtenářského

Novinky, Jan Rejchrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Městská knihovna Ladislava z Boskovic v Moravské Třebové ocenila úsilí prvňáčků. Slavnost Pasování do stavu čtenářského má podchytit zájem dětí o knihy a čtení

Foto: Jan Rejchrt
Článek

V úterý 14. dubna proběhlo slavnostní pasování prvňáčků všech moravskotřebovských základních škol do stavu čtenářského. Pasování už tu má tradici, uskutečnilo se po dvanácté.

Zaměstnanci Městské knihovny Ladislava z Boskovic v Moravské Třebové takto každoročně oceňují úsilí všech prvňáčků, kteří zvládli základy čtení, a v prostorách místního zámku pro ně uspořádali slavnostní pasování.

Pasování předcházel krátký kulturní program, který si jednotlivé třídy, pod vedením třídních učitelů, připravily. Poté již v napětí, malí čtenáři i jejich blízcí, kteří je doprovodili, očekávali samotný slavnostní ceremoniál.  

Úvodem vystoupila ředitelka knihovny Mgr. Lenka Greplová, která přítomné seznámila s více než pětisetletou historii knihovny a vysvětlila význam a přínos knih pro společnost i individuální vývoj jedince.

Pak se sál ponořil do hluboké minulosti a mezi čtenáři se objevil samotný Ladislav Velen z Boskovic, který v první polovině 15. století založil místní knihovnu. I tento šlechtic všem dětem odhalil některé dobové informace a připomněl význam knih.

Následně propůjčil svůj meč třídnímu učiteli. Ladislav Velen z Boskovic pronesl pasovací formuli a každý čtenář byl pasován svým učitelem do stavu čtenářského.

Nově pasovaní čtenáři si domů odnesli nejen pasovací list, dárek pro radost a roční bezplatné členství do knihovny pro sebe a jednoho z rodičů, ale také silný zážitek z této ojedinělé akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám