Hlavní obsah

V Mikulově na zámku se tančilo tango

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámecká sala terrena v Mikulově se v sobotu 22. září proměnila v tančírnu tanga.

Foto: Jitka Chromá
Článek

Na první mikulovskou milongu přijeli z Paříže zahrát dva světově uznávaní argentinští hudebníci, kytarista Rudi Flores a klavírista Juan Carlos Carrasco „H“. Jejich jména jsou spojena mj. s hudebními formacemi Gotan Project a Mercedes Sosa.

Jedinečnou atmosféru večera podtrhla česká tanečnice tanga Mariana Ondruchová. „Tango není jen vášeň, ale také melancholie a nostalgie spojená s životním rytmem a pocitem, který prostupuje celým tělem i duší,“ říká tanečnice a kytaristka, žijící dlouhodobě v Paříži. Tam také organizuje taneční večery tzv. „milongy“ s živou hudbou. Po svém nedávném návratu do České republiky chce ve svém poslání pokračovat a vyučovat tradiční argentinské tango také zde.

Mikulovská milonga nebyl jen tanec pro ty, kdo tangu již propadli. Úplné začátečníky Mariana Ondruchová zasvětila do jeho tajů během krátkého tanečního kurzu. „Tango je o srdci, všechna energie, pohyby těla vycházejí ze srdce,“ vyznává se tanečnice žijící od svých třinácti let v Paříži, kde vystudovala i klasickou kytaru, a od malička se věnuje tanci.

Mikulovské setkání s argentinským tangem vzniklo díky pozoruhodné shodě náhod. „Zámecké prostory jsem objevila letos v létě, když jsem tu byla na výtvarném sympoziu. Na první pohled mne uchvátily svou atmosférou a rozhodla jsem se uspořádat milongu právě zde. Mám veliké štěstí, protože město Mikulov a Regionální muzeum v Mikulově mi nejen propůjčily svou nádhernou salu terrenu, ale také poskytly velmi cennou spolupráci,“ uvedla organizátorka.

Během koncertu se sala terrena opravdu proměnila v argentinskou tančírnu. Karel Šubrt s partnerkou přijeli až z Jindřichova Hradce, další taneční páry jsou z Vídně či Prahy. „Tango tančíme už třetím rokem a na milongu vyjedeme kamkoliv je to možné. Podobné akce pořádáme i u nás v Hradci a jezdí k nám mistr z Lince,“ říká Karel Šubrt.

Příležitostí, kde si v České republice zatančit či jen vidět na vlastní oči argentinské tango, není opravdu hodně. Milonga na mikulovském zámku byla nezapomenutelným a okouzlujícím zážitkem. Nejenom pro dvě desítky tanečních párů, které sem přijely zcela záměrně, ale i pro pár Mikulovských, kteří ten večer na zámek zavítali.

Reklama

Výběr článků

Načítám