Hlavní obsah

V mělnické nemocnici je hospitalizováno devět pacientů s chřipkou

Novinky, Lucie Zikmundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělnicko spolu s Příbramskem a Prahou-východ patří ve středních Čechách mezi okresy s nejvyšší nemocností. V mělnické nemocnici bylo hospitalizováno zatím devět pacientů, jeden z nich na jednotce intenzivní péče.

Foto: Lucie Zikmundová

Počty hospitalizovaných s chřipkou se neustále mění.

Článek

I když v kraji celková nemocnost za uplynulý týden mírně klesla o necelé procento na 1533 nemocných na 100 000 obyvatel, tak chřipek přibývá. Na Mělnicku je už epidemie, hygienici evidují přes 1800 nemocných na 100 000 obyvatel.

Počet hospitalizovaných v nemocnici epidemii odpovídá, potvrdili lékaři infekčního oddělení Nemocnice Mělník. Devět pacientů se nemusí zdát mnoho, oproti minulým týdnům jde o znatelný nárůst. Jeden z pacientů je umístěn na jednotce intenzivní péče, neboť jeho stav je vážný.

V ambulanci infekčního oddělení mělnické nemocnice lékaři v tomto týdnu vyšetřili 22 lidí s podezřením na chřipku. "U pěti z nich vyšetření tuto nemoc skutečně potvrdilo, další na výsledky ještě čekají," uvedla lékařka infekčního oddělení Markéta Dyrhonová.

Mezi pacienty převažuje chřipka typu A, vyšetření potvrdila už několik případů viru H1N1, který způsobuje takzvanou prasečí chřipku. Tu odborníci považují už za chřipku sezónní. Tento typ se začal šířit v roce 2009. Objevuje se ale i chřipka typu B.

Vedení nemocnice doporučuje, aby příbuzní hospitalizovaných pacientů předem dobře zvážili, zda je jejich návštěva skutečně nutná. Na rozdíl od nemocnic v Benešově, Příbrami, Kladně nebo Slaném však nejde o striktní zákaz návštěv. Ten není ve veřejných prostorách právně vymahatelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám