Hlavní obsah

V Lysé nad Labem vystavovala tisícovka šikovných seniorů

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky lidí přišly každý den od 13. do 16. června na výstaviště v Lysé nad Labem na výstavu Šikovné ruce našich seniorů – pro radost a potěšení.

Foto: Jan Řehounek

Výstaviště v Lysé nad Labem je bezbariérové

Článek

Obrovská expozice v hale o výstavní ploše čtyř tisíc metrů čtverečních byla složena z tří tisíc dvou set nádherných výtvorů, od klasických ručních prací našich babiček (pletení, háčkování, šití…), přes výrobky tradičních lidových řemesel (paličkování, řezbářství, drátování, keramiku, cizelování…), ale i současné moderní výtvarné práce, jako je např. quilling (točení papírových proužků) či pergamano (krajková tvorba na pergamenovém papíru), až po skutečná umělecká díla – obrazy, grafiky, sochy. Souběžně se uskutečnily rovněž literární a fotografická soutěž, ale i dětská výtvarná soutěž a soutěž handicapovaných výtvarníků Svět mých radostí.

Předávání cen nejlepším tvůrcům proběhlo v pátek 14. června. Nejvyšší ocenění – Cenu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, si odnesl Jiří Havel z Plzně za quillingové obrazy. Při převzetí ceny z rukou ministryně řekl, že to, čím je pro zpěváky populární hudby vyprodaná Lucerna, je pro tvořící seniory Lysá nad Labem.

K výstavě patřil i bohatý doprovodný program, a to jak odborný, tak kulturní. Uskutečnilo se setkání poskytovatelů sociální péče, byly tu poradny se zaměřením na sociální péči a aktivizační programy, jednotlivá zařízení sociální péče představovala svoji práci. Dvě desítky „mistrů svého oboru“ předávaly zájemcům zkušenosti a předváděly jednotlivé výtvarné techniky.

K tanci a poslechu hrála po všechny čtyři dny malá kapela Eso Míly Hartmana, kterou na sobotní podvečer vystřídala Kavárnička dříve narozených Jana Kořínka. Na hlavní scéně se představily svými koncerty Monika Absolonová a Hana Zagorová, obě s Boom Bandem Jiřího Dvořáka, a Městská hudba Františka Kmocha z Kolína. Vystupovali ovšem i amatéři: soubor country tanců SPCCH Poděbrady, klub Aerobic TSK Dynamik Lysá nad Labem, klub společenských tanců Lysá nad Labem, pěvecký sbor ZUŠ Františka Antonína Šporka Lysá nad Labem, mažoretky z Lysé nad Labem a z Poděbrad, soubor Svatojánek z Mateřské školy U Broučků Milovice s folklorním pásmem Za hory, za lesy, v tom zeleném hájku. Senioři z Domova Na zámku v Lysé nad Labem uspořádali turnaj deskových her, šachisté z Joly klubu Lysá nad Labem šachový turnaj, a to za účasti velmistra Vlastimila Jansy – seniorského mistra světa 2018.

Jelikož se jednalo o jubilejní dvacátý ročník, připravili pořadatelé soutěže „retro“ expozici s ohlédnutím za předcházejícími ročníky, setkání organizátorů s poděkováním tvůrcům, z nichž někteří se zúčastňují již celých dvacet let, a knihu mapující všech dvacet ročníků s názvem Já mám ruku, ty máš ruku, obě šikovné.

V závěru výstavy slíbila Emílie Třísková, senátorka a ředitelka Centra sociálních a zdravotních služeb, které je pořadatelem akce, že se v Lysé nad Labem budou senioři setkávat i v následujících letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám