Hlavní obsah

V loňském roce se v Nemocnici Šternberk rodili nejčastěji Jakubové, Elišky a Emy

Novinky, Radka Miloševská

Tradiční česká jména nejčastěji volili rodiče pro své čerstvě narozené děti v Nemocnici Šternberk. Mezi celkem 1008 miminky, která v roce 2019 ve šternberské porodnici přišla na svět, bylo nejvíce Elišek, Emiček, Jakubů, Janů a Tomášů.

Foto: archiv nemocnice

Vrchní sestra Radka Sedláčková gratuluje rodičům prvního miminka, malého Daniela.

Článek

Našli se i rodiče, kteří zvolili jméno ne tolik rozšířené. Zdravotníci tak ve Šternberku pomohli na svět například také malé Eulalii, Loretě či Timee. U chlapců patřila mezi méně běžná jména Natanael, Kabir, Timon nebo Tore.

„Celkem se u nás narodilo 492 chlapců a 516 děvčat, z toho bylo 5 párů dvojčat. Nejplodnějším měsícem byl srpen, kdy k nám přijelo rekordních 100 maminek. Nejméně plodný měsíc byl naopak prosinec, kdy jsme asistovali u 69 porodů,“ uvedla vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šternberk Radka Sedláčková s tím, že největší miminko loňského roku mělo úctyhodných 4700 gramů.

První miminko letošního roku na sebe nenechalo dlouho čekat. Malý Daniel se narodil 1. ledna v 5:03 hodin s mírami 3450 gramů a 50 centimetrů. Porodnice šternberské nemocnice je vyhlášená svou odborností a péčí, není proto divu, že láká maminky ze širokého okolí. „Míváme rodičky z celého kraje, ze Šumperska, Rýmařovska i Bruntálska. Také maminka prvního letošního novorozence k nám přijela rodit až z Bruntálu,“ doplnila Radka Sedláčková.

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Šternberk se o těhotné ženy stará nejen v době porodu, ale nabízí jim také oblíbené předporodní kurzy, plavání pro těhotné ženy, tejpování v těhotenství a nově i poradnu, ve které můžou ženy s lékařem probrat porodní plán.

Maminkám těsně po porodu nově od září nabízí také masáže miminek, které jsou vhodné například pro uvolnění a zklidnění miminka. Maminky se na lekci seznámí také se základy Baby Handlingu, což je koordinační cvičení, které podporuje správný psychomotorický vývoj dítěte.

Reklama

Výběr článků

Načítám